Hartige minitaartjes met diverse groenten
Voor de kerstbrunch met familie op tweede kerstdag maakte ik onder andere deze hartige minitaartjes. Ik vond ze er zelf zo schattig uitzien, dat ik vond dat ze wel een plekje op mijn blog verdienden 🙂 Ze zijn gemakkelijk te maken én gemakkelijk aan te passen naar je eigen smaak. Varieer met de groenten, beleg met extra kaas of voeg bijv. wat tonijn toe voor een niet-vegetarische variant.
Serveer ze als borrelhapje of, zoals ik deed, tijdens een brunch of high tea.
Hartige minitaartjes met diverse groenten
Nodig
Aantal is afhankelijk van de grootte; ik had er 12 van zo’n 8 cm doorsnede.
– 5 plakjes bladerdeeg
– ½ courgette
– 1 kleine ui
– 1 geroosterde paprika (uit een pot)
– groene olijven zonder pit
– 4 eetlepels crème fraîche
– 2 eetlepels rode of groene pesto
– zout en peper naar smaak
– evt. een ei of wat melk om het deeg te bestrijken
Extra nodig: bloem om uit te rollen en een (ronde) uitsteekvorm. Dit kan ook een glas zijn. Mijn uitsteekvorm had een diameter van ongeveer 8 cm.
Bereiding
Snijd de courgette in dunne plakjes en grill deze in een grillpan. Draai om zodra de courgette aan de onderkant bruine streepjes krijgt en bak de andere kant ook bruin. Tip van flip: je kunt ook een contactgrill gebruiken (ik maak daar normaal onze tosti’s in). Je legt ze op de voorverwarmde plaat en binnen een mum van tijd zijn je courgettes aan beide kanten gegrilld.
Snijd vervolgens de paprika in kleine stukjes, snipper de ui en snijd de olijven in plakjes.
Meng de pesto met de crème fraîche en breng eventueel nog verder op smaak met peper en zout.
Laat het bladerdeeg ontdooien en leg de plakjes op elkaar. Rol het deeg met behulp van een beetje bloem en een deegroller uit tot een grote dunne lap. Steek zoveel mogelijk rondjes uit en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Rol het resterende deeg opnieuw uit en steek nog meer rondjes uit. Prik met een vork gaatjes in alle deegrondjes.
Smeer op ieder rondje een beetje van het pestomengsel. (Als je te weinig van het pestomengsel hebt, dan kun je makkelijk nieuwe maken door één deel pesto op twee delen crème fraîche aan te houden.) Verdeel de groenten over de taartjes en bestrijk de randen met een geklutst ei of wat melk.
Bak de taartjes in ongeveer 10 minuten af in het midden van de oven op 220 graden (conventioneel). Zodra de randen mooi bruin zijn geworden, zijn ze goed. Hou de oven dus goed in de gaten. Bestrooi met wat peper (en evt. zout).
Tip: Je kunt ook een grote plaattaart maken. De taart moet dan wat langer in de oven. Doorgaans is bladerdeeg na ongeveer 20-25 minuten gaar, maar kijk ook zeker even op de verpakking van het bladerdeeg wat daar wordt voorgeschreven.
De taartjes zijn warm het lekkerst, maar smaken koud ook prima.