Kaaskoekjes

Na een jaar van radiostilte op deze website vond ik eindelijk weer eens de zin en de puf om iets nieuws te maken voor de website. Het echte leven kreeg even voorrang met een slecht slapende baby en drukte op het werk, maar ik héb een goed voornemen voor 2019 en dat is iets vaker de Bakmuts uithangen en hier weer gaan posten! 🙂

Maar goed, ik dwaal af. Jullie kwamen natuurlijk voor de kaaskoekjes. Ieder jaar hebben wij op het werk een kerstbijeenkomst waarbij iedereen wat lekker kookt, bakt of koopt en ieder jaar hoor ik weer ‘ik zou eigenlijk ook wel iets hartigs lusten’. Aangezien ik geen tijd (en zin) had om uren in de keuken te staan, kwam ik op het idee om kaaskoekjes te maken. Makkelijk, snel gemaakt en knapperig! Ook een voordeel: het worden er lekker veel. Lekker voor bij de borrel.

Kaaskoekjes

Voor een heleboel koekjes (afhankelijk van de grootte)

Ingrediënten

– 100 gram koude roomboter
– 100 gram witte bloem
– 100 gram geraspte kaas (ik had Parmezaanse kaas geraspt)
– 1/2 theelepel paprikapoeder
– 1 theelepel gedroogde oregano
– peper en zout naar smaak

Bereiding

Meng alle ingrediënten en kneed tot een soepel deeg. In de keukenmachine gaat dit heel snel. Vrees niet als het eerst een kruimelige bende wordt, dit komt vanzelf goed. Zo niet: voeg dan wat koud water toe (begin met één eetlepel).

Laat het deeg afgedekt een uurtje rusten in de koelkast of als je geen geduld hebt: een kwartiertje in de vriezer.

Bestrooi je werkblad met wat extra bloem en rol het deeg uit. Steek de koekjes uit met koekjesvormpjes of gebruik een glas. Rol het deeg opnieuw uit en steek nog meer koekjes uit. Net zolang tot het deeg op is. Let op: laat het deeg niet te zacht worden anders lopen de kaaskoekjes erg uit in de oven.

Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg ervoor dat er wat ruimte tussen de koekjes zit en bak de ze af in ongeveer 10-15 minuten op 180 graden (conventioneel). Ik had hele kleine koekjes (3 à 4 cm doorsnede) die met 9-10 minuten klaar waren en wat grotere die in ongeveer 13 minuten goed waren. Hou de oven dus goed in de gaten!

Laat de kaaskoekjes afkoelen, zodat ze lekker knapperig worden en daarna: smullen maar! 🙂

Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.