Spinazie-fetarolletjes

Spinaziefetarolletjes recept van Bakmuts

Spinazie en feta zijn als een soort yin en yang. Ze smaken top samen! Ik maak dan ook graag deze hapjes met spinazie en feta. In een oude versie van dit recept stonden foto’s van de hapjes met bladerdeeg. Dit keer -anno 2020- maakte ik ze opnieuw, maar dan met filodeeg. Ze worden dan een stuk knapperiger, hoewel de hapjes met bladerdeeg ook echt prima smaken.

Je kunt het recept zowel met verse spinazie als met diepvriesspinazie maken. Laat de diepvriesspinazie na ontdooien wel eventjes in een zeef uitlekken, zodat er zo min mogelijk vocht in blijft zitten.

De hapjes glimmen op de foto’s trouwens zo vanwege het eigeel waarmee ik ze heb bestreken voordat ze de oven in gingen. Ze zijn absoluut niet vet! 🙂

Mocht je de hapjes van te voren willen maken: dat kan. Verwarm ze voor gebruik nog zo’n vijf minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.

Spinaziefetarolletjes recept van Bakmuts
Spinazie-fetarolletjes
Nodig

Voor ongeveer 20 kleine hapjes

– 250 gram diepvriesspinazie of 500 gram verse spinazie
– 1 sjalot
– 50 gram feta
– ½ theelepel paprikapoeder
– 10 plakjes filodeeg OF 5 plakjes diepvriesbladerdeeg, ontdooid
– bloem om te bestuiven voor als je bladerdeeg gebruikt
– 30 gram boter, gesmolten of 1 eidooier aangelengd met 1 eetlepel water

Bereiding

Laat de spinazie ontdooien en snijd intussen de sjalot fijn en verkruimel de feta. Gebruik je verse spinazie, bak dit dan even in een pan met wat olie totdat de spinazie is geslonken. Hak de spinazie vervolgens fijn.

Meng de spinazie met de sjalot en de feta en roer de paprikapoeder erdoor. Breng eventueel nog verder op smaak met zout en peper, maar doorgaans is het mengsel zo zout genoeg.

Spinaziefetarolletjes recept van Bakmuts

Als je filodeeg gebruikt, hoe je niets uit te rollen. Snijd de vellen dan zo door dat je in totaal 20 lange rechthoeken hebt. Als de filodeegvellen erg droog zijn, kun je ze insmeren met wat olie of gesmolten boter.

Gebruik je bladerdeeg, volg dan de volgende beschrijving. Bestuif het werkblad met wat bloem en leg de plakjes bladerdeeg op elkaar. Bestuif ook de bovenste plak met wat bloem en rol uit tot een grote, dunne lap. De lap moet zo dun zijn dat je er haast doorheen kunt kijken. Maak er een rechthoekige lap van die je in ongeveer 20 rechthoeken snijdt. De mijne waren – gok ik – zo’n 6 x 12 cm. Eventueel kun je ook alle bladerdeegbladen in vieren snijden en ieder vierkantje verder uitrollen. Je bent dan wel langer bezig.

Pak één rechthoekje. Leg ongeveer een theelepel van het spinaziemengsel op het bladerdeeg. Doe dit niet in het midden maar aan de voor- of achterkant van de smalste zijde. Vouw de lange zijden ongeveer 1 cm naar het midden. Dit moet ervoor zorgen dat het mengsel er tijdens het oprollen niet uitloopt. Rol nu het deeg met het spinaziemengsel voorzichtig op. Leg het rolletje met de losse zijde aan de onderkant op een met bakpapier beklede bakplaat. Doe het voorgaande met al het filodeeg of bladerdeeg en spinaziemengsel. Uiteindelijk levert dat ongeveer 20 rolletjes op.

Spinaziefetarolletjes recept van Bakmuts

Bestrijk alle rolletjes met wat gesmolten boter of een eidooier aangelengd met een eetlepel water. Bak de rolletjes in ongeveer 20 minuten gaar in het midden van de oven op 220 graden (200 graden hetelucht).

Eet smakelijk!

Spinaziefetarolletjes recept van Bakmuts