Basbousa

basbousa bakmuts

Ooit kocht ik een pak griesmeel. Om er vervolgens niets mee te doen. De houdbaarheidsdatum kwam in zicht, dus ik ging maar eens op het internet struinen naar een lekker recept met griesmeel. Ik kwam uiteindelijk uit op deze Midden Oosterse griesmeelcake genaamd basbousa. Het is een cake gemaakt van (jawel) griesmeel, yoghurt en een siroop. De siroop maakt de cake heel zacht en smeuïg.

Om er een nog wat meer Midden-Oosters tintje aan te geven bracht ik de siroop op smaak met wat oranjebloesemwater en rozenwater. Laat dit gerust weg om het te vervangen door bijvoorbeeld kaneel of citroen. Het is een vrij zware en niet caloriearme cake, snijd hem dus vooral in lekker veel stukjes zodat je er extra lang van kunt genieten. Na het bakken is de cake nog best lang houdbaar (als in: bij ons smaakte deze na vijf dagen nog steeds prima. De grote hoeveelheid suiker conserveert goed zullen we maar denken.)

Om de cake te maken is het handig om van die Amerikaanse cups te hebben. Voor het recept heb ik de inhoud van de cups omgerekend naar ons eigen metrisch stelsel, maar je ziet dat er dan wat (voor ons) rare hoeveelheden uitkomen. (Die cups kosten overigens haast niets en zijn tegenwoordig vrij makkelijk verkrijgbaar.)

Basbousa bakmuts
Basbousa
Ingrediënten

Voor 1 cake van 22 cm doorsnede

Cake
Grotendeels gebaseerd op: www.themediterraneandish.com/basbousa-almond-coconut-semolina-cake

½ cup/120 ml zonnebloemolie + extra om in te vetten
1 cup/190 gram suiker
1 cup/240 ml naturelyoghurt
2 cups/320 gram griesmeel
1/3 cup/80 ml melk
1 theelepel bakpoeder
1 eetlepel vanille-extract
amandelen ter garnering

Siroop
200 gram suiker
200 ml water
1 eetlepel citroensap
¼ theelepel rozenwater *
¼ theelepel oranjebloesemwater *

* Beiden zijn te koop bij de Marokkaanse of Turkse supermarkt. Eventueel kun je het ook weglaten en vervangen door bijvoorbeeld een kaneelstokje. Laat het stokje dan meekoken en verwijder nadat de siroop is afgekoeld.

basbousa bakmuts
Bereiding

We beginnen met het maken van de siroop. Doe de suiker en het water in een pannetje. Roer de suiker goed door het water en breng aan de kook. Laat de siroop ongeveer tien minuten doorkoken. Voeg als laatste het rozenwater en oranjebloesemwater toe. Haal de pan van het vuur en laat de siroop goed afkoelen.

Voor de cake mix je eerst de suiker en de yoghurt. Voeg vervolgens de griesmeel, het bakpoeder, het vanille-extract en de melk toe. Roer alles goed door en voeg als laatste de zonnebloemolie toe. Vet een vierkante of ronde bakvorm van ongeveer 22 cm doorsnede in en giet het beslag in de bakvorm. Verdeel de amandelen evenredig over het beslag en bak de cake in 40-45 af in de oven op 180 graden. Snijd de cake in blokjes of een andere vorm en giet de siroop over de cake.

Laat de cake eerst afkoelen voordat je deze gaat eten om de basbousa de tijd te geven om de siroop te absorberen. (Laat hem bij voorkeur een dag staan.)

Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

basbousa bakmuts