Sesamkoekjes

header_Sesamkoekjes

Een hele tijd geleden kocht ik een bakje sesamzaad op de markt met het idee om hier sesamkoekjes van te maken. Uiteindelijk heeft het bakje een hele tijd vergeten in de voorraadkast gestaan, totdat ik laatst ineens weer trek had in sesamkoekjes.

Na wat rondspeuren op het internet kwam ik erachter dat het recept om ze zelf te maken erg makkelijk is én dat vrijwel iedereen (nagenoeg) dezelfde verhoudingen gebruikt om sesamkoekjes te maken. (Als je tenminste uitgaat van de meest slechte/ongezonde variant ;-)) Ik heb de verhoudingen (1:1) getest en de koekjes smaken héérlijk! Ik proef nauwelijks verschil met de variant uit de winkel. En nog een voordeel: ze zijn zo klaar. Een leuk klusje voor het weekend dacht ik zo.

Sesamkoekjes 1
Sesamkoekjes
Ingrediënten

Voor 8 grote koeken (of +/- 16 kleintjes)

– 100 gram sesamzaad
– 100 gram suiker
– 1 eetlepel honing

Sesamkoekjes 2
Bereiding

Doe alle ingrediënten in een pannetje en meng met een lepel. Zet het pannetje op middelhoog vuur en wacht tot langs de randen het mengsel begint te bubbelen. Zet het vuur wat lager en roer met een lepel rustig door het mengsel. Laat het weer even verder verwarmen en bubbelen en roer af en toe om aanbakken te voorkomen. Zodra alle suiker is gekaramelliseerd (/goudbruin is geworden) en je een dikke sesampasta hebt, is het mengsel klaar.

Spreid wat bakpapier uit over een bakplaat en giet het mengsel op het bakpapier. Spreid uit met een lepel en snijd met een mes in repen. Laat de plak nu afkoelen totdat de koekjes hard zijn. Een tweede mogelijkheid (dat deed ik): schep steeds een eetlepel van het mengsel op het bakpapier en druk het mengsel met de achterkant van de lepel zo plat mogelijk. (Gebruik een tweede lepel om overtollig mengsel van de achterkant van je lepel af te halen.) Ga zo door tot het mengsel op is. Ik kreeg hierdoor ongeveer acht grote sesamkoeken. Laat de koekjes afkoelen.

Tip om de pan (en lepels) schoon te krijgen: giet heet water in de pan (bijv. uit de waterkoker) en laat even staan. De suiker lost nu op in het hete water waardoor je de pan heel gemakkelijk schoont kunt maken!

Sesamkoekjes 3
Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Sesamkoekjes recept van Bakmuts