Kokoshavermoutkoekjes

Recept voor koekjes met kokos en havermout - recept van Bakmuts

Wie mij een beetje kent, weet dat ik gek ben op kokos (en op koekjes trouwens ook). In een oud tweedehands kookboek vond ik een recept voor deze kokoshavermout koekjes. En hoewel ik moet toegeven dat ze de eerste keer mislukten (ze werden echt keihard, geen idee waarom), waren ze zo lekker dat ik een tweede bakpoging aandurfde. De tweede poging was een stuk beter: zachte koeken met een lekkere bite en, niet onbelangrijk, een duidelijke kokossmaak. Het hele gezin heeft ze goedgekeurd en dat betekent dat het recept gedeeld mag worden! Het recept komt overigens uit het boekje ‘Bak met plezier!’ van Heleen A.M. Halverhout uit de reeks Van Dishoeck-kookboekjes. Mocht je het een keer op een boekenmarkt of bij de kringloop vinden, neem het dan zeker mee. Er staan erg lekkere recepten in.

Recept voor koekjes met kokos en havermout - recept van Bakmuts
Kokoshavermoutkoekjes

Voor ongeveer 20 stuks (hoewel het originele recept 60 aangeeft?! Mij is dat niet gelukt.)

Ingrediënten

– 100 gram roomboter
– 75 gram bruine basterdsuiker
– 75 gram fijne kristalsuiker
– 1 ei
– 75 gram bloem
– 1 theelepel bakpoeder
– een snufje zout
– 75 gram havermout
– 75 gram geraspte kokos

Bereiding

Mix de boter met beide suikers tot een crème. Voeg het ei toe en mix nog even verder. Ik gebruik hier overigens mijn KitchenAid voor en gebruik het opzetstuk voor koekjesdeeg. Als je een gewone mixer hebt, kun je deze ook gebruiken tot en met het toevoegen van het ei. Daarna moet je het verder met de hand maken. Meng de bloem met het bakpoeder en het zout. Eventueel kun je dit nog zeven (dat doe ik eigenlijk nooit, ik roer er met een garde doorheen en dan vind ik het wel prima). Voeg het bloemmengsel, de kokos en de havermout toe en mix of kneed tot een deeg. Let op: het is een vrij plakkerig deeg.

Leg een bakplaat klaar met bakpapier. Vorm met je handen bolletjes en druk deze plat. Maak koekjes van ongeveer 5 centimeter. Laat wat afstand tussen de koekjes, want ze lopen nog wat uit tijdens het bakken. Ik heb de koekjes zelf in twee delen gebakken. (Ik heb twee bakplaten en als de eerste batch klaar is, haal ik die uit de oven en plaats ik de volgende in de oven.) Bak de koeken op 175 graden conventioneel (of 160 graden hetelucht) in het midden van de oven in ongeveer 20 minuten.

Laat de koekjes eerst afkoelen voordat je ze van de bakplaat haalt. Bewaar in een afgesloten trommel/bak en dan blijven ze minimaal 3 dagen lekker.

Recept voor koekjes met kokos en havermout - recept van Bakmuts
Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Recept voor koekjes met kokos en havermout - recept van Bakmuts