Pittige sperziebonen

Pittige sperziebonen met tomaat en harissa recept bakmuts

Met het voortijdig overlijden van mijn oven moest ik de plannen voor de recepten die ik uit het kookboek Veggiestan ging maken iets omgooien. Op de een of andere manier had ik allemaal recepten uitgezocht waar ik een oven voor nodig had. Gelukkig staan er ook recepten in waar je geen oven voor nodig hebt en deze week koos ik voor de pittige sperzieboontjes met tomaten en ui.

Het is een makkelijk recept. Voor de pittigheid wordt er in het recept harissa gebruikt (een pittige pepersaus uit het Midden-Oosten). Deze is te verkrijgen bij bijvoorbeeld de Marokkaanse groenteboer of vergelijkbare winkels en laatst zag ik in de supermarkt een merk dat allerlei van dit soort producten verkoopt (ik ben de merknaam vergeten maar er zat een paars(ig) etiket op.) Mocht je het niet kunnen vinden, vervang de harissa dan door sambal, ‘hot sauce’ of chilipoeder. De harissa die ik heb, kocht ik op vakantie in Marokko. Het zou een zeer pittige saus moeten zijn, maar die ik heb was wat flauw. Ik heb dus maar wat meer dan twee theelepels in de dressing gegooid. Verder vraagt het recept om rozenwater, maar daar hou ik niet van. Die staat er om die reden als optioneel bij genoemd.

Pittige sperziebonen met tomaat en harissa recept bakmuts
Pittige sperziebonen
Ingrediënten

Bijgerecht voor 2 personen

– 300 gram sperziebonen
– 2 tomaten
– 1 rode ui
– 2 teentjes knoflook

Voor de dressing:
– 3 eetlepels goede olijfolie
– 1 uitgeperste limoen of vervang door 2 eetlepels limoensap uit een flesje
– 2 theelepels harissa of sambal
– zout
– optioneel: 1 theelepel rozenwater

Bereiding

Verwijder de puntjes van de sperziebonen en snijd ze in stukken van ongeveer vijf cm. Breng een pannetje water aan de kook en voeg – zodra het water kookt – de sperziebonen toe. Laat een minuut of acht koken en giet de boontjes daarna direct af.

Snijd in de tussentijd de rode ui in dunne (halve) ringen en pel de teentjes knoflook. Snijd de tomaten in blokjes. Verwarm wat boter of olie in de pan en smoor de ui tot deze zacht is. Dit duurt ongeveer vijf minuten. Pers de teentjes knoflook boven de ui uit en voeg de tomatenblokjes toe. Het zal nu lekker gaan sissen. Laat een minuut of vijf zachtjes bakken en roer af en toe om aanbakken te voorkomen.

Maak intussen de dressing door de ingrediënten met elkaar te mengen in een kommetje. Giet de dressing over het bonenmengsel en roer goed door. Proef of de salade pittig genoeg is en of deze voldoende zout bevat.

Serveer lauwwarm als bijgerecht.

Pittige sperziebonen met tomaat en harissa recept bakmuts
Oordeel

Een makkelijk recept die de saaie sperzieboon wat meer recht doet dan alleen gekookt. Vooral het zuur van de limoen doet het goed bij de boontjes!  Ik vond het al met al een heerlijk gerecht en zelfs de mister vond het lekker, jeej!

Volgende week test ik het laatste recept uit het kookboek Veggiestan. Eerder schreef ik hierover:
De recensie van het kookboek
– Mijn eerste testrecept: falafel

Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Pittige sperziebonen met tomaat en harissa recept bakmuts