Kruidnotentruffels

recept kruidnotentruffels bakmuts

De afgelopen periode zag ik heel veel recepten voor kruidnotentruffels voorbij komen, maar allemaal werden ze gemaakt van roomkaas. Nu heb ik ooit een keer een heel smerig gebakje gegeten gevuld met roomkaas en sindsdien mijd ik dit zoveel mogelijk. (Zo vind ik een roomkaasvulling in taart ook echt heul heul vies.) Maar toch he, dat hele idee van een kruidnotentruffel trok mij wel. Ik heb vaker chocoladetruffels gemaakt en ik heb dit recept aangepast naar deze Sintige kruidnotenversie. Zonder roomkaas, maar wel met slagroom en chocola. Ik heb de truffels in een mengsel van cacaopoeder en speculaaskruiden gerold. Ik moet eerlijk bekennen dat ik de speculaaskruiden zo puur wat heftig vond, dus ik zou adviseren om alleen cacaopoeder te gebruiken.

De kieskeurige jury hier thuis (bestaande uit een peuter en een kleuter) hebben de truffels overigens ook goedgekeurd, dus bij deze deel ik het recept ook met jullie! Ook een handig recept om de restjes speculaas, kruidnoten en chocoladeletters op te maken als de Sint weer terug is naar Spanje.

recept kruidnotentruffels bakmuts
Kruidnotentruffels

Ingrediënten

Voor ongeveer 12-16 truffels

– 125 gram pure chocola
– 75 gram kruidnoten of speculaasjes
– 125 ml slagroom
– 20 gram roomboter
– klein snufje zout
– cacaopoeder

recept kruidnotentruffels bakmuts
Bereiding

Verwarm de slagroom met de boter in een pannetje tot het tegen het kookpunt aan zit. Laat het mengsel alleen niet koken! Hak de chocola fijn en roer door het boter- en slagroommengsel. (Het vuur op het fornuis mag nu uit.) Roer goed door totdat de chocola helemaal is gesmolten en voeg een klein snufje zout toe.

Maal intussen de kruidnoten of speculaasjes fijn in een hakmachine. Of leef je, net zoals ik, uit met de vleeshamer 😉 Mocht je die optie kiezen: doe de koekjes/kruidnoten in een schone theedoek, vouw de theedoek dicht en mep de boel tot gruis. Voeg het gruis toe aan het chocolademengsel.

Laat het chocolademengsel nu eerst afkoelen en laat het vervolgens opstijven in de koelkast. Ik heb het een nacht in de koelkast laten staan, maar in principe zou het na ongeveer 4-5 uur wel dik genoeg moeten zijn om er truffels van te rollen. Het moet de substantie van hele dikke klei krijgen.

Om de truffels te maken, heb ik steeds ongeveer een volle theelepel van het chocolademengsel gepakt. Doe een flinke hoeveelheid van de cacao in een kommetje (ongeveer 4 eetlepels). Haal de ‘klont’ chocola vervolgens door de cacaopoeder en draai er daarna een bolletje van. De reden dat ik het eerst door de cacao heen haal en daarna pas ga rollen, is omdat het anders te veel plakt. Andersom kan dus eventueel ook!

De truffels kun je gelijk opeten of bewaar ze in een doosje in de koelkast. Daar zijn ze zeker nog een dag of vier houdbaar. Als je ze lang buiten de koelkast bewaart, worden ze zacht.

recept kruidnotentruffels bakmuts
Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Chocoladetruffels met kruidnoten recept van Bakmuts