Chocoladetruffeltaart

Chocoladetruffeltaart

Eind mei was ik jarig en maakte ik uiteraard zelf het gebak. Inmiddels heb ik een reputatie hoog te houden en kan ik natuurlijk niet meer met supermarktgebak aan komen zetten 😉 Aangezien ik inmiddels ook hoogzwanger ben, was het wel een vereiste dat het taarten waren waar je geen úren voor in de keuken hoeft te staan. Met deze chocoladetruffeltaart kom ik daar aardig mee in de richting! Ik maakte een bodem van zgn. harde wenerdeeg en vulde de taart met een opgeklopte chocoladeganache. Een nachtje op laten stijven, wat cacaopoeder erover en klaar is je taart!

Let wel op: deze taart is enorm machtig, dus je haalt flink wat puntjes uit deze taart. Wees ook niet bang om de punten wat kleiner te snijden, anders eet de visite het toch niet meer op en dat is ook zonde.

Chocoladetruffeltaart
Chocoladetruffeltaart
Ingrediënten

Voor 1 taart uit een springvorm van 26 cm (genoeg voor 14-16 stukken)

Voor de bodem
– 50 gram fijne kristalsuiker
– 100 gram koude boter
– 150 gram bloem
– snufje zout
– 2 eetlepels koud water

Voor de vulling
– 400 gram pure chocolade
– 300 ml slagroom
– Optioneel: 3 eetlepels hazelnootsiroop (ik heb siroop van het merk Monin) of vervang door een likeur zoals Amaretto.
– 2 zakjes klopfix

– cacaopoeder om te bestrooien

Chocoladetruffeltaart
Bereiding

Snijd voor het deeg de boter in blokjes. Doe alle ingrediënten in een kom. Kneed tot een samenhangend deeg. Heb je een keukenmachine? Doe alle ingrediënten dan in de machine en laat kort mixen. Kneed nog even met de hand door. Doe het deeg in wat huishoudfolie en laat minstens een half uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170 graden (of 160 graden hetelucht). Rol het deeg uit totdat deze net zo groot is als de bodem van je taartvorm. Ik gebruik daarvoor een springvorm van 26 cm. Vet de taartvorm in. Leg het deeg in de vorm en druk goed aan. Bak vervolgens de bodem af in de oven in ongeveer 25 minuten. Laat de bodem daarna afkoelen.

Voor de vulling hak of breek je de chocolade eerst in stukjes. Doe samen met de slagroom in een pannetje en verwarm op laag vuur. Op een gegeven moment smelt de chocolade en krijg je een soort chocolademelk. Blijf net zo lang verwarmen en roeren totdat alle chocola is gesmolten. Roer eventueel de siroop of de likeur door de ganache en laat de ganache afkoelen. Let op: als de ganache eenmaal in de koelkast staat kan het te snel afkoelen, waardoor je een brok chocola krijgt. Eventueel kun je de ganache dan weer in de magnetron of au bain-marie smelten. Het moet in ieder geval nog vloeibaar zijn maar wel koel genoeg om op te kunnen kloppen.

Voeg twee zakjes klopfix aan de ganache toe en roer even goed. Mix vervolgens met de mixer totdat de ganache steeds dikker en lichter van kleur wordt. Als je een soort dikke moes hebt gekregen, zit je goed. Verdeel de mousse over de taartbodem en laat verder opstijven in de koelkast. Hoe langer de taart in de koelkast staat, hoe harder de ganache wordt. Hou daar rekening mee. Bestrooi de taart met wat cacaopoeder voordat je deze serveert.

Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Chocoladetruffeltaart