Paashaasbroodjes
Op de valreep – want tweede paasdag in 2020 – kom ik nog even met een recept voor deze schattige paashaasbroodjes. (Ach volgend jaar is het weer Pasen toch? En anders maak je er gewoon ronde bolletjes van, ook lekker!) Ik maakte ze vanmiddag voor onze paaslunch. Ik dacht eigenlijk dat ze zouden mislukken (lees: ik had de #nailedit-hashtag al klaarstaan om een foto te posten op Instagram 😉 ), maar dat gebeurde niet! Kijk hoe leuk ze zijn geworden. En lekker, dat is natuurlijk ook belangrijk. Ik deed er een flinke klodder homemade eiersalade tussen – gemaakt van de eieren die de kinderen eigenlijk zouden verven, maar die ze vervolgens op de grond lieten kletteren; iets met van de nood een deugd maken.
Ik gebruikte voor de broodjes het recept voor een wit basisbrood van Paul Hollywood uit het boek ‘Bakken met Paul Hollywood’. (Even tussendoor: fantastisch kookboek, alles wat ik hieruit heb gebakken smaakt heerlijk en mislukt niet.) Je kunt dit recept met ieder ander witbroodrecept maken. Als jij meer het type kant-en-klare broodmix bent: be my guest! Soms is het tenslotte ook gewoon lekker om het jezelf makkelijk te maken. Volg dan de instructies op het pak en ga daarna door met de instructie voor het vormen van de paashazen.
De paashaasbroodjes zijn makkelijk te maken. Ik had twee bakplaten nodig om alles in één keer te kunnen bakken. Als je maar één bakplaat hebt, bak de broodjes dan in twee delen.
Paashaasbroodjes
Ingrediënten
Voor ongeveer 12 kleine broodjes; recept van Paul Hollywood uit het boek ‘Bakken met Paul Hollywood’
– 400 gram patentbloem
– 8 gram zout
– 7 gram instantgist
– 25 gram zachte roomboter
– 250 ml koud water
– olie
– rozijnen of krenten
– 1 eidooier aangelengd met 1 eetlepel water
Bereiding
Even vooraf: ik ben het type lui en ik laat mijn KitchenAid het brooddeeg kneden. Gebruik hiervoor het opzetstuk in de vorm van een haak. Je kunt het uiteraard ook met de hand kneden. Doe de bloem in de kom. Strooi aan de ene kant het zout en aan de andere kant de gist. Maak in het midden een kuiltje en giet het water erin. Doe ook de boter in de kom (laat evt eerst zacht worden door het even op een lage stand -180 Watt bijv.- in de magnetron te zetten). Laat de keukenmachine ongeveer 5-10 minuten kneden totdat je een mooi zacht en soepel deeg hebt.
Als je met de hand kneedt: ik roer altijd eerst met een houten lepel alle ingrediënten door elkaar. Vervolgens kneed ik er met de hand een grof deeg van. Stort het deeg vervolgens op een (schoon) aanrecht. Bestrooi eventueel met wat extra bloem of gebruik wat olie tegen het plakken. Kneed het deeg zo’n tien minuten totdat het zacht en soepel is.
Vet een grote kom in met wat olie en leg de bol deeg hier in. Dek af met een schone theedoek en laat 1 tot 2 uur rusten. Het deeg moet ongeveer in omvang verdubbeld zijn. Ik verwarm meestal de oven voor op 50 graden, zet de oven daarna uit en plaats de kom in de oven om daar te laten rijzen. Met mooi, warm weer is dit vaak niet nodig maar op koudere dagen vind ik dit een handige optie om het deeg toch goed te kunnen laten rijzen.
Haal het deeg uit de kom en verdeel in kleine bolletjes. Ik had er 13 (gelukkig ben ik niet bijgelovig 😉 ) Je kunt ze wegen om te zien of ze allemaal even groot zijn.
Rol een bolletje uit tot een sliert van ongeveer 20 cm. Let op: het deeg is erg elastisch en heeft de neiging weer terug te springen. Zet je duim in het midden van het deeg en trek de twee uiteinden naar beneden. Vouw de slierten één of twee keer over elkaar (zie de foto hieronder). Ik heb bij alle broodjes twee keer het deeg over elkaar gedraaid, maar sommigen zijn met het verplaatsen naar de bakplaat teruggedraaid naar één keer. Na het bakken leken die toch net iets meer op een paashaas dan de andere broodjes. (Mijn lief omschreef de andere broodjes als hazen met gedraaide oren haha.)
Haal je vinger nu uit het midden van het broodje en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Herhaal met alle bolletjes deeg en let erop dat je wat ruimte tussen de paashaasjes laat. Ze gaan nog verder rijzen namelijk.
Halveer de rozijnen of krentjes en druk deze bij wijze van oogjes in het deeg. (Opmerking: ze kunnen na het bakken wat bitter smaken.) Laat de paashaasbroodjes nog eens zo’n 20 minuten rusten.
Verwarm de oven voor op 220 graden conventioneel. Bestrijk de broodjes met de eidooier aangelengd met een eetlepel water. Bak de broodjes vervolgens in 20 minuten in het midden van de oven af. Als je twee bakplaten hebt: wissel deze dan na 10 minuten om.
Eet de broodjes gelijk op. Fijne Pasen allemaal!
Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.
!! Deze post bevat een affiliate link !!