Cinnamon rolls (kaneelbroodjes)

Cinnamon rolls of kaneelbroodjes recept van Bakmuts

Kaneel is echt één van mijn favoriete specerijen. Het doet me denken aan de herfst, warme appeltaart met knapperige korst en speculaas. (En ja ik weet dat het nu stralend lenteweer is buiten.) Anyways, zodra ik kaneel ruik, word ik blij. (Behalve toen ik zwanger was, toen kon ik 9 maanden lang geen kaneel meer luchten of zien.)

Kaneelbroodjes had ik eigenlijk nog nooit gemaakt. Ik had diverse recepten opgeslagen, maar het kwam er eigenlijk nooit van om ze te maken. Mijn lief had ook al zo vaak gevraagd of ik ze een keer kon maken en vorige week was het eindelijk zover! 😉 De aanleiding was de swiepswoepswap op Instagram van Mandy van de website Mandyandmore.nl. Ik mocht iets maken van de site van Kim (Kimiszoet) en toen ik daar het recept voor cinnamon rolls zag, wist ik ‘dat wordt hem!’ Mijn lief reageerde met ‘hè hè eindelijk!’ De broodjes worden gemaakt met een brooddeeg en gevuld met roomboter, kaneel en suiker. Er werden heerlijke zachte smeuïge kaneelbroodjes beloofd door Kim en ja hoor, daar was niets van gelogen! Ik heb nog snel een paar broodjes kunnen ‘redden’ door deze in de vriezer te gooien, anders hadden ze de volgende dag niet eens gehaald.

Ik heb de receptuur van Kim bijna helemaal braaf gevolgd. Zoals bij iedere swiepswoepswap heb ik wel weer her en der staan klunzen, maar op de een of andere manier komt het altijd wel goed. Mijn weegschaal kent geen halve grammen, dus die heb ik afgerond naar boven. Ook was het even puzzelen welke verhouding kaneel en suiker lekker zou zijn in de broodjes. Verder had ik ruzie met de roomboter toen ik het deeg moest invetten. Dat is de reden dat ik slechts 50 gram boter heb gebruikt in de vulling in plaats van 150 gram. Ze smaakten nog steeds heerlijk en ach, het scheelt weer een paar calorieën toch? 😉

Goed, op naar het recept!

Cinnamon rolls of kaneelbroodjes recept van Bakmuts
Cinnamon rolls of kaneelbroodjes

Bron: cinnamon rolls van Kimiszoet

Ingrediënten

Voor ongeveer 12 broodjes

– 375 gram bloem + evt. extra voor het uitrollen
– 240 gram lauwe warme volle melk
– 38 gram zachte roomboter
– 24 gram vanillesuiker
– 26 gram fijne kristalsuiker
– 5 gram zout
– 7 gram instant gist

Vulling
kaneelsuiker gemaakt van 50 gram fijne kristalsuiker (of gebruik donkere basterdsuiker) en 3 tot 4 theelepels kaneel
– 50 gram zachte roomboter (of gebruik 150 gram uit het originele recept)
– 100 ml houdbare slagroom

Bereiding

We beginnen met het maken van het deeg. Ik gebruik daarvoor mijn keukenmachine, maar je kunt het ook met de hand kneden. Doe de bloem, beide suikers, het gist, de melk en het zout in een kom. Ik strooi de gist en suiker altijd links in de kom en het zout rechts in de kom. Verder maak ik een kuiltje waarin ik de vloeistof doe – in dit geval is dat de melk. Mix of kneed even door en voeg daarna de roomboter toe. Kneed totdat het deeg zacht en soepel is. De keukenmachine doet daar ongeveer tien minuten over. Als je een vliesje kunt maken van een stukje deeg, dan is het deeg goed genoeg gekneed. Doe het deeg in een (met olie ingevette) kom en dek af met een schone theedoek. (Niet dat ik denk dat je een vieze zou gebruiken :-))

Laat het deeg op een warme plek zo’n 50 minuten rijzen. Ik verwarm daarvoor mijn oven voor op 50 graden en zet hem daarna uit. Vervolgens zet ik de kom in de oven. (In de winter kan dit ook prima bij de verwarming.)

Cinnamon rolls of kaneelbroodjes recept van Bakmuts

Haal het deeg uit de kom en druk het deeg iets plat. Ik werk meestal met een siliconen mat om deeg uit te rollen en dan heb ik geen extra bloem nodig. Als het deeg erg plakt kun je een beetje bloem gebruiken bij het uitrollen. Rol het deeg uit tot een grote rechthoek, ongeveer ter grootte van een bakplaat. Ik denk dat mijn lap ongeveer 25×35 cm was, maar je hoeft er geen liniaal langs te houden. Rol het deeg zo uit dat de lange kant verticaal voor je ligt.

Smeer het deeg in met de zachte roomboter. Doe dit voorzichtig, want anders scheurt het deeg (been there done that). Ik heb zowel een mes als mijn handen gebruikt om het uit te smeren over het deeg. Meng vervolgens de suiker en de kaneel in een kommetje en strooi over de boter.

Snijd het deeg over de lange kant in lange dunne repen (ongeveer 2-3 cm dik) en rol iedere reep deeg op. Leg het rolletje op een bakplaat (met bakpapier). Laat wel wat ruimte tussen de broodjes, want ze zetten nog uit. Dek de broodjes af met de theedoek en laat nog eens 20 minuten rijzen.

Cinnamon rolls of kaneelbroodjes recept van Bakmuts

Verwarm de oven voor op 175 graden conventioneel. Giet de slagroom voordat ze de oven in gaan voorzichtig over de broodjes. Het maakt niet uit als het er naast loopt. Bak de broodjes in ongeveer 20-25 minuten af. Als ze mooi goudbruin zijn, dan zijn ze klaar. Laat iets afkoelen voordat je ze opeet.

Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Cinnamon rolls of kaneelbroodjes recept van Bakmuts



Bol.com AlgemeenBol.com AlgemeenAdvertentie