Zelf paneermeel maken

Paneermeel van oud brood recept van Bakmuts

Op de één of andere manier blijven de kontjes of kapjes van de boterhammen hier altijd eenzaam over in de broodzak. Ik ben meestal de enige die nog wel eens de moeite neemt om dit op te eten, maar soms belandt het ook gewoon in de groenbak. Zonde natuurlijk, want je kunt dit nog prima eten. Ik heb daarom een aantal kontjes of kapjes (hoe noemen jullie dit?) bewaard en er een grote pot paneermeel van gemaakt. Het komt erop neer dat je het brood droogt. Ik deed dat in de oven. Vervolgens maal je stukken brood fijn in de hakmachine. Super makkelijk dus! Je hebt er geen speciaal brood voor nodig. Wij hebben thuis altijd brood met ‘pitjes’ (zoals mijn dochter dat altijd noemt) en volkoren brood. Eenmaal fijngemalen merk je niets meer van eventuele zaden en pitten die in het brood zaten.

Een recept kun je het eigenlijk niet noemen, maar ik vind het wel weer een mooie manier om verspilling tegen te gaan. Ik gebruik paneermeel in zelfgemaakte gehaktballetjes, gepaneerde vis of soms ook over een ovenschotel om een knapperige korst te krijgen. Je kunt het paneermeel – mits goed gedroogd – lang bewaren.

Je zou er denk ik ook nog wat gedroogde kruiden doorheen kunnen doen, denk aan oregano, basilicum, zoiets.

Paneermeel van oud brood recept van Bakmuts
Zelf paneermeel maken van oud brood
Ingrediënten

– Oud brood
– Hakmachine

Bereiding

Verwarm de oven voor op 140 graden (hetelucht). Snijd het brood in grote stukken en verdeel over een bakplaat. Leg er eventueel een bakpapiertje onder.

Bak de stukken brood in ongeveer 15-20 tot ze helemaal droog en krokant zijn. Draai halverwege de baktijd de stukken brood om.

Laat het brood iets afkoelen en doe daarna (in delen) in de hakmachine.

Laat de machine net zolang draaien tot naar jouw idee de paneermeel fijn genoeg is. Bewaar in een schone, goed afgesloten pot.

Paneermeel van oud brood recept van Bakmuts
Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.