Pannacotta met amaretto en koffie

Pannacotta_4

Met kerst maakte ik deze simpele en toch overheerlijke toetjes. Ik vond het recept op de Jamie Oliver website en in het kader van mijn voorgenomen simpele kerstdiner, leek mij dit een perfect toetje. Ik maakte een alcoholvrije variant door de amaretto te vervangen door amarettosiroop (merk Monin). De toetjes bleken erg geslaagd! Het deed me denken aan tiramisu, maar dan in een ander jasje.

Ik serveerde de pannacotta met kerst in glazen met daarbovenop de siroop en een bitterkoekje on the side. Voor de foto’s van deze post, heb ik de pannacotta laten opstijven in een siliconen vorm. Beiden werken erg goed! (Alleen liep in de glazen de siroop uiteindelijk onder de pannacotta door, maar voor de smaak maakte dat gelukkig niks uit.)

Pannacotta_3
Pannacotta met amaretto & koffie

Bron: Jamie Oliver website

Ingrediënten

Voor 6 porties

Pannacotta
– 300 ml slagroom
– 300 ml melk
– 40 gram suiker
– 4 blaadjes gelatine (gebruik voor een vegetarische variant agaragar)
– 30 ml amaretto(siroop)

Koffiesiroop
– 300 ml espresso
– 100 gram suiker *
– 100 ml amaretto *

* Vervang deze ingrediënten door 100 ml amarettosiroop voor een alcoholvrije variant

Bereiding

Doe de gelatine in een kommetje met koud water en laat even staan. Verwarm intussen de melk en de suiker in een pannetje tot tegen het kookpunt aan. Haal het pannetje van het vuur. Knijp de gelatine uit en voeg toe aan het hete mengsel. Roer goed door met een garde totdat alle klontjes verdwenen zijn. Roer vervolgens de slagroom en de amaretto(siroop) door het mengsel. Giet het mengsel in glazen of siliconen vormen en laat opstijven in de koelkast (bij voorkeur een nacht, maar minstens 4 uur).

Maak intussen de koffiesiroop door 300 ml espresso met de suiker en de amaretto (of de amarettosiroop) te laten inkoken in een pannetje totdat je de helft van het mengsel overhoudt. Laat de siroop afkoelen.

Serveer de opgesteven pannacotta met de koffiesiroop.

Tip voor het verwijderen van de pannacotta uit een siliconen vorm: dompel de vorm dan even in warm water en/of prik met een tandenstoker een klein gaatje langs de rand om de pannacotta los te krijgen.

Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Pannacotta