Tiramisu

Tiramisu met espresso amaretto en lange vingers recept bakmuts

Tiramisu is een heerlijk Italiaans toetje gemaakt van lange vingers, espresso, mascarpone en eventueel een likeurtje. Het onderstaande recept is oorspronkelijk gebaseerd op een recept uit het boekje “Tiramisu” van Laura Zavan. Ik heb het hier en daar aangepast in verband met het feit dat eerdere probeersels in elkaar zakten door een overdaad aan eieren. Deze tiramisu blijft wel mooi in en vorm en smaakt ook bijzonder lekker!

Tiramisu met espresso amaretto en lange vingers recept bakmuts
Tiramisu
Ingrediënten

Voor 6-8 personen

– 2 eidooiers
– 1 eiwit
– 50 gram witte basterdsuiker
– 250 gram mascarpone
– 250 gram lange vingers
– 2 koppen sterke koffie (+/- 300 ml.)
– Amaretto(siroop) of een ander koffielikeur/-siroopje.
– cacaopoeder

Bereiding

Klop het eigeel met de suiker tot een schuimige massa. Het duurt zeker een minuut of vijf totdat het eigeel en de suiker voldoende geklopt zijn. Er moet een soort gele room ontstaan. Roer de mascarpone los met een vork en voeg dit toe aan het opgeklopte suiker en eigeelmengsel. Roer rustig door en als je een mixer gebruikt, zet je deze op de laagste stand. (Bij te hard kloppen kan het mengsel weer heel waterig worden is mijn ervaring.) Klop het eiwit in een aparte kom stijf met een mixer en spatel dit door het mascarponemengsel. Om eiwit snel stijf te kloppen ontvet je de kom met wat citroensap en voeg je een klein snufje zout toe aan het eiwit. Spatel het eiwit voorzichtig door het mascarponemengsel.

Doop een aantal van de lange vingers een paar seconden in de koffie gemengd met de amaretto(siroop) en bedek de bodem van een schaal (of meerdere kleinere schaaltjes) met de lange vingers. Verdeel een paar eetlepels van het mascarponemengsel gelijkmatig over de laag lange vingers. Je hoeft geen dikke laag room te gebruiken. Een dunne laag is voldoende. Leg er vervolgens weer een laag in koffie gedrenkte lange vingers op en daarna nog een laag room. Ga zo door en eindig met de mascarponeroom.

Zet de tiramisu afgedekt in de koelkast en laat minimaal twee uur opstijven. Voor het serveren kun je de tiramisu (met behulp van bijvoorbeeld een zeef) bestrooien met wat cacaopoeder.