Tiramisu-ijstaart

Tiramisu-ijstaart recept van Bakmuts

De hit hier thuis afgelopen kerst: een zelfgemaakte ijstaart geïnspireerd op het klassieke Italiaanse recept voor tiramisu. En als ik zeg zelfgemaakt: dan bedoel ik ook het ijs. Alleen de lange vingers kocht ik in de winkel. Ik maak het ijs op basis van gecondenseerde melk en slagroom. Je hebt hier geen ijsmachine voor nodig, ideaal! Heb je nu écht geen zin of tijd om ook het ijs zelf te maken, dan kun je dit natuurlijk prima vervangen door gewoon vanille-ijs en koffie/mokka-ijs uit de supermarkt.

Hou er rekening mee dat als je het ijs zelf maakt, dat het verstandig is om het ijs eerst een paar uur in de vriezer te zetten zodat het niet te vloeibaar is op het moment dat je de ijstaart gaat maken. Daarna moet de ijstaart nog verder opstijven.

Tiramisu-ijstaart

Voor zeker 12 personen, tenzij je hele dikke plakken snijdt.

Ingrediënten

Mokka-ijs
– 175 ml gecondenseerde melk (koud) (half blikje van Friesche Vlag)
– 250 ml ongeklopte slagroom (koud)
– 2 theelepels oploskoffie
– 50 gram suiker (ongeveer 2 eetlepels)
(Alternatief: koop een bak koffie- of mokka-ijs)

Vanille-ijs
– 175 ml gecondenseerde melk (koud) (half blikje van Friesche Vlag)
– 250 ml ongeklopte slagroom (koud)
– 2 theelepels vanille-extract (te vervangen door 1 theelepel vanille-essence)
(Alternatief: koop een bak vanille-ijs)

Overige ingrediënten
– 350 gram lange vingers
– 300 ml sterke koffie
– scheutje amaretto (of amaretto siroop) (je kunt dit ook weglaten)
– cacaopoeder om te bestrooien

Extra nodig: een cakeblik, plastic huishoudfolie, 4 knijpers en twee (plastic) bakken die in de vriezer kunnen.

Tiramisu-ijstaart recept van Bakmuts

Bereiding
Mokka-ijs

Meng de oploskoffie met een scheutje slagroom. Doe dit mengsel een paar seconden in de magnetron (op 600 watt) zodat de koffie oplost in de slagroom. Roer goed door en doe dit samen met de gecondenseerde melk en de rest van de slagroom in een kom. Mix met de keukenmachine of een handmixer net zolang tot het mengsel dik en lobbig is. Dit kan best even duren, dus heb geduld! Doe het mengsel in één van de plastic bakken en zet ongeveer 2 à 3 uur in de vriezer. Het ijs is nu nog niet helemaal bevroren, maar wel dik genoeg om te voorkomen dat het ijs in combinatie met de lange vingers in een soort soep verandert.

Vanille-ijs

Het vanille-ijs maak je op dezelfde manier als het mokka-ijs. Meng de slagroom met de gecondenseerde melk en het vanille-extract. Mix tot een dikke lobbige massa ontstaat. Doe dit in een plastic bak en laat dit ook eerst zo’n 2 à 3 uur opstijven in de vriezer.

Samenstellen van de ijstaart

Bekleed de cake met het huishoudfolie. Zet op alle randen een knijper, zodat het folie niet naar beneden zakt.

Zet de koffie en laat iets afkoelen. Voeg een scheutje amaretto toe (hoeft niet). Doe dit koffiemengsel in een wat grotere kom, zodat je makkelijk de lange vingers er in kunt dippen. Dip de lange vingers één voor één in de koffie, maar laat ze er niet te lang in hangen. (Zeg maximaal 2 seconden.) Bekleed de bodem van de cakevorm met lange vingers.

Bedek de lange vingers met een laag vanille-ijs. Bedek deze laag weer met in koffie gedipte lange vingers. Bekleed deze laag lange vingers met het mokka-ijs. Dan volgt er weer een laag met in koffie gedipte lange vingers. Een laag vanille-ijs en we eindigen met een laag lange vingers. Mijn cakeblik was nu wel goed vol. (Je houdt nog wat mokka-ijs over.) Waarschijnlijk kun je ergens halverwege de knijpers wel weghalen van het cakeblik, anders zitten ze in de taart.

Dek de taart af met nog wat huishoudfolie en laat nog een aantal uren bevriezen in de vriezer.

Haal de ijstaart uit de vriezer. Verwijder de folie die bovenop ligt. Leg een bord of plank bovenop de taart. Draai de plank samen met het cakeblik om. Als het goed is, komt de ijstaart er redelijk makkelijk uit. Hij staat nu ondersteboven op de plank, maar dat is prima. Bestrooi de taart met cacaopoeder (handig om dit met behulp van een zeefje te doen!). Snijd de ijstaart met een mes dat je eerst even onder de warme kraan hebt gehouden. Als de ijstaart te hard is om te snijden, laat hem dan nog even zo’n 10 minuten op temperatuur komen.

Lekker met een extra dot slagroom!

Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Tiramisu-ijstaart recept van Bakmuts