Koffie- en walnootcupcakes
De smaak van mokka gecombineerd met walnoten en chocola is wat mij betreft een echte winnaar. In het beslag van deze minicakejes worden de drie smaken gecombineerd en de topping bestaat uit een mokkabotercrème. Zaaaalig! Oh en de botercrème. Die doet mij sterk denken aan de mokkataart die mijn overgrootmoeder vroeger altijd had op verjaardagen. (Ik beloof hierbij ook een keer een recept te delen voor een mokkataart.)
Het recept maakte ik in het kader van de (bijna) maandelijkse swiepswoepswap, wederom georganiseerd door Mandy. Ik werd gekoppeld aan Stefani. Ik kende Stefani nog niet, maar één blik op haar site en ik zag dat ik hier zeker weten wel iets lekkers op kon vinden om te maken. Haar variant van een tweepersoons koffie- en walnotentaart sprak mij gelijk aan. Ik gaf er een beetje mijn eigen twist aan door cacaopoeder in plaats van citroenrasp door het beslag te doen en natuurlijk door er cakejes van de te maken in plaats van een minitaartje. Ik moet alle baksels hier delen met mijn man en kinderen, dus dat leek mij handiger 😉
Koffie- en walnootcakejes
Voor ongeveer 9 minicupcakes
(Let op: verdubbel het recept als je meer cakejes nodig hebt of als je ze in een gewone cupcakevorm wilt maken)
Ingrediënten
Beslag
– 45 gram donkere basterdsuiker
– 45 gram roomboter
– 1 ei
– 1 theelepel vanille-extract of -essence
– 40 gram bloem
– 3/4 theelepel bakpoeder
– 1 theelepel instant espressopoeder
– 1 theelepel cacaopoeder
– klein snufje zout
Botercrème
– 60 gram roomboter op kamertemperatuur
– 110 gram poedersuiker
– 3/4 theelepel instant espressopoeder
– 1/2 theelepel vanille-extract of -essence
Extra nodig: een minimuffinvorm (of siliconen vormpjes), papiertjes voor de minimuffins.
Bereiding
We beginnen met het beslag. Mix de boter en de basterdsuiker tot een crème. Deze hoeft niet helemaal superglad te zijn. Voeg het ei en 1 theelepel vanille-extract doe en mix tot een egaal beslag.
Meng in een kom de bloem, het bakpoeder, espressopoeder, cacao en een klein snufje zout. Voeg dit vervolgens geleidelijk toe aan het beslag en mix tot een egaal beslag.
Doe de papiertjes voor de cakes in de minimuffinvormpjes. Vul de holtes met behulp van twee lepels met het beslag. Ik deed de vormen lekker vol, zodat ik hoge cakes zou krijgen.
Bak de cupcakes in het midden van de oven op 175 graden conventioneel in ongeveer 15 minuten gaar. (Let op: maak je ze in een gewone cupcakevorm, bak ze dan 20-25 minuten.) Controleer met een tandenstoker of de cakejes gaar zijn. Deze moet er schoon uitkomen. Als de tandenstoker vies is, dan moeten de cakejes nog iets langer bakken. Begin met vijf minuten en kijk dan nog eens hoe het met de cakejes is.
Haal de cupcakes uit de oven. Optioneel: druk nu een (liefst een dikke houten) snijplank op de cakejes. Hierdoor wordt de bovenkant plat. (Dit hoeft niet, maar vind ik zelf wel mooier.) Laat de cupcakes volledig afkoelen.
Dan gaan we de botercrème maken. Klop de roomboter met een mixer totdat deze romig en lichter van kleur wordt. Dit duurt zeker 5-10 minuten en ja, dat is lastig met zo weinig boter. Stop af en toe met mixen om de boter los te maken van de mixhaken en mix dan weer verder. Meng in een aparte kom de poedersuiker met een halve theelepel espressopoeder en meng dit door de boter. Doe dit niet met de mixer, anders zit alles onder de poedersuiker 🙂 Ik gebruik hiervoor een spatel. Voeg ook het vanille-extract toe. Als al het poedersuiker aardig is opgenomen door de boter, mix het dan nog even met de mixer tot een egaal mengsel.
Verdeel de botercrème over de afgekoelde cakejes. Doe de botercrème in een spuitzak met spuitmondje om mooie toeven te maken. Versier eventueel met nog wat fijngehakte walnoten, cacaopoeder of wat je ook lekker vindt.
Bewaar de cupcakes in de koelkast als je ze niet gelijk opeet.
Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.