Pita’s

header

Onlangs stond ik in de winkel te kwijlen bij het kookboek Bakken van Paul Hollywood. Een uur later kreeg ik een cadeautje van mijn lief: dit boek! Ik kreeg het onder de voorwaarde dat ik nu natuurlijk wel ieder weekend verse broodjes moest gaan bakken. Oké, dat is er nog niet van gekomen, maar afgelopen weekend bakte ik op zijn verzoek wel deze pita’s. Ze zijn makkelijk om te maken en ze smaken wat mij betreft veel beter dan de supermarktvariant. Wij vulden ze met shoarma. Erg lekker!

DSC_5950
Pita’s

Bron: ‘Bakken’ van Paul Hollywood

Ingrediënten

Voor 8 pita’s

– 250 gram patentbloem + extra
– 7 gram instant gist (1 zakje)
– 5 gram zout
– 2 eetlepels olijfolie + extra
– +/- 150 ml. koud water

pita_deeg
Bereiding

Doe de bloem in een kom en voeg het zout en de gist toe. Let op dat de gist en het zout elkaar niet direct ‘aanraken’ (en strooi bijv. links het zout en rechts de gist). Maak een kuiltje in de bloem en voeg de olijfolie en ongeveer een derde van het water toe. Roer met je hand of een spatel en voeg geleidelijk meer water toe totdat een zeer plakkerig deeg ontstaat.

Haal het deeg uit de kom en kneed op een schoon aanrecht gedurende 5 à 10 minuten totdat je een stevig deeg hebt dat nog nauwelijks plakt. (En met kneden bedoel ik wel stevig kneden en zo af en toe met het deeg op het aanrecht slaan. Gooi die frustraties er maar uit ;)). Je kunt dit deeg ook kneden in een keukenmachine. (Ik gebruik daarvoor een KitchenAid.)

Vet een schone kom in met een klein beetje olijfolie en leg het deeg in de kom. Dek af met een (vochtige) schone theedoek en laat op een warme plek (minstens kamertemperatuur) rusten. Het deeg moet in ieder geval één uur rusten en moet in volume zijn verdubbeld. Ik heb het een middag laten rijzen.

bewerken_deeg

Verwarm de oven voor op 220 graden (of 200 graden hetelucht) en zet een bakplaat in de oven. Kneed het deeg nog eens door. De lucht moet eruit gekneed worden. Verdeel het deeg in 8 ballen. Bestrooi je werkblad met een beetje bloem en rol iedere bal uit tot een platte schijf. (Bedek eventueel met de theedoek tegen het uitdrogen.) Haal de bakplaat uit de oven en leg er een bakpapiertje op. Leg de pita’s op de bakplaat en bak ze in het midden van de oven in ongeveer 5 à 10 minuten af.

Laat de pita’s iets afkoelen en bedek ze daarbij met een theedoek. Volgens Paul blijven ze daardoor van binnen wat vochtig. Je kunt ze ongeveer 24 uur bewaren of invriezen.

Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

oven