Suikerbrood

Suikerbrood

Toen mijn opa en oma nog regelmatig op vakantie gingen richting het noorden van Nederland, namen ze eigenlijk altijd een Fries suikerbrood voor ons mee. Heerlijk! Dat kleffe, megazoete brood – je mag me er haast voor wakker maken ’s nachts.

Al een tijdje had ik dan ook het recept voor suikerbrood van Levine op mijn pc opgeslagen. Voor wie Levine niet kent: zij is de maakster van de website Uit de keuken van Arden waar echt tig recepten voor brood op staan. Helaas heb ik nooit zoveel geduld om brood te bakken (lees: het wachten op het rijzen), anders had ik al veel meer recepten van haar geprobeerd. Het suikerbrood was daarmee dus mijn primeur. Dit deeg moet twee keer rijzen en moet op het laatst nog eens kort rusten, dus houd daar rekening mee als je het brood gaat maken.

Een tijdje terug stond dus haar suikerbrood op ons menu en het werd een heerlijk brood. Misschien niet zo klef als uit de Friese bakkerij, maar zéker een aanrader. Ik maakte het brood overigens in een cakevorm (barbaar.. ;-)) aangezien ik niet over broodvormen, laat staan suikerbroodvormen, beschik. Hoewel ik wat huiverig was voor de gembersiroop (ik vind gember echt heel vies), proef je daar niets meer van terug. De gembersiroop vond ik overigens gewoon in de supermarkt. Voor de suikerparels moet je misschien wat meer moeite doen, maar dat kun je evt. ook vervangen door suikerklontjes die je zelf in kleine stukjes breekt met bijv. een deegroller.

Suikerbrood 1
Suikerbrood

Bron: Uit de keuken van Arden – Levine van Doorne

Ingrediënten

Voor één groot brood (uit een normale cakevorm)

– 500 gram bloem
– 10 gram zout
– 7 gram instant gist

– 3 eetlepels gembersiroop
– 180 gram lauwwarme melk
– 2 eieren (100 gram)
– 75 gram ongezouten roomboter, gesmolten en afgekoeld

– 180 gram parelsuiker of een equivalent aan suikerklontjes in brokken
– 1 theelepel kaneel
– 15 gram ongezouten roomboter, gesmolten en afgekoeld

Bereiding

Stap 1:
Meng in een kom de bloem met het zout en het gist.

Roer in een aparte kom de gembersiroop met de lauwwarme melk (tip: doe het even in de magnetron) en de eieren. Kluts met een vork alles goed door en voeg – al roerende met een lepel – door het bloemmengsel. Kneed het deeg met de hand of met een deeghaak van de mixer totdat al het vocht is opgenomen door de bloem. Voeg vervolgens de gesmolten boter (à 75 gram) aan het deeg toe en blijf kneden totdat je een compact deeg krijgt dat loslaat van de wand van de kom. (Met mijn KitchenAid was dit zo gebeurd. Levine geeft aan dat het ongeveer 10 minuten gekneed moet worden.)

Vet een schone kom in met een beetje zonnebloemolie en leg het deeg hierin. Dek af met wat huishoudfolie en laat ongeveer een uur rusten (op een warme plek en dus niet in de koelkast!) totdat het in volume is verdubbeld.

Suikerbrood 2

Stap 2:
Meng de kaneel en de parelsuiker met de resterende gesmolten boter (15 gram).

Zorg dat je aanrecht of werkplek schoon is en vet licht in met wat zonnebloemolie. Stort het deeg op het werkblad en rol met een deegroller uit tot een grote rechthoekige lap. Strooi de helft van de suikerparels op het deeg en verspreid over de lap. Vouw het deeg als een brief in 3-en. Rol het deeg nog een keer uit tot een rechthoekige lap en verdeel de resterende suikerparels over het deeg.

Kneed het deeg goed door. Eventueel kun je het deeg ook in stukken snijden en vervolgens opnieuw samen kneden. De bedoeling is in ieder geval dat je de suikerparels zo goed mogelijk verdeelt door het deeg. Vorm het deeg tot een bol en laat het vervolgens twintig minuten afgedekt rusten.

Stap 3:
Rol het deeg uit tot een rechthoek en houd daarbij rekening met de breedte van het bakblik dat je gebruikt! Rol het deeg op en knijp de naad dicht met je vingers. Vet het bakblik in en leg het deeg met de naad naar beneden in het bakblik. Laat het deeg afgedekt ongeveer 45-60 minuten rusten, totdat het bijna in volume is verdubbeld. Levine geeft aan dat het genoeg is gerezen op het moment dat als je er met een vinger op drukt, het deeg langzaam terug veert.

Verwarm in de tussentijd de oven voor op 200 graden.

Suikerbrood 3

Stap 4:
Bak het brood in ongeveer 40 minuten gaar. Ik heb het brood net onder het midden in de oven geplaatst. Op het laatst ging het iets te hard (het brood werd ineens heel snel bruin), dus ik heb de laatste tien minuten de bovenkant afgedekt met wat aluminiumfolie. Houd het brood dan ook goed in de gaten.

Haal het brood direct uit de vorm nadat deze is gebakken en laat vervolgens afkoelen. Het brood kan overigens prima worden ingevroren. Na het ontdooien smaakt het nog prima.

Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Suikerbrood 4