Pommes duchesse

header_Pommes duchesse

Op de een of andere manier doen pommes duchesse mij altijd denken aan kerst. Ik denk omdat wij deze altijd vaak als bijgerecht aten tijdens het kerstdiner bij mijn ouders, net zoals aardappelkroketten. Ik eet de pommes duchesse dus eigenlijk nauwelijks, puur vanwege die kerstassociatie. (Bovendien: als ik ze eet, dan koop ik gewoon in de supermarkt.) Totdat ik laatst een recept tegen kwam in een kookboek en ik erachter kwam dat pommes duchesse niet meer zijn dan aardappeltoefjes gemaakt van aardappelpuree en ei. Een heel makkelijk recept dus!

Ik maakte een naturelvariant die ik alleen met zout en peper op smaak heb gebracht, maar het lijkt mij ook heerlijk om een keer kaasvariant of een kruidenvariant te maken. Voeg de extra smaken toe aan de puree, maar hou er rekening mee dat de puree nog wel door het spuitmondje moet passen!

Pommes duchesse
Pommes duchesse
Nodig

Bijgerecht, voor 20-30 aardappeltoefjes (afhankelijk van de grootte)

– 500 gram aardappelen
– 25 gram roomboter
– 2 eidooiers
– zout en peper

Pommes duchesse
Bereiding

Schil de aardappelen en snijd in stukken. Kook de aardappelen gaar, giet af en stamp met een pureestamper tot een puree. Voeg de boter toe en roer tot een smeuïge pasta. Laat de puree nu iets afkoelen (minuutje of 10) en voeg dan één voor één de eidooiers toe. Roer goed door en breng de puree verder op smaak met peper en zout.

Pommes duchesse

Doe de puree in een spuitzak met een grote spuitmond en spuit op een bakplaat bekleed met bakpapier toefjes van de puree.
Eventueel kun je de toefjes nu nog bestrijken met een extra ei (bij mij ging dat niet door de vorm van de toefjes). Bak de pommes duchesse af in 20-25 minuten de oven op 200 graden. Serveer met een flinke dot mayonaise!

Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Pommes duchesse