Pompoentaart

Pompoentaart of pumpkin pie recept van Bakmuts

Ik heb altijd al een keer pompoentaart willen maken. Geen idee waarom. Misschien dat het hele idee van groenten in iets zoets iets in mij triggerde. Net zoals wortels in worteltjestaart (ook heel erg lekker!). Er lag dus serieus al sinds oktober een pompoen op de fruitschaal te wachten waar ik iets mee moest doen. (Even tussendoor.. Ik wist dat ze lang goed bleven, maar zo lang?!) Pompoensoep had ik even geen zin in. En eigenlijk had ik ook gewoon geen zin om die pompoen te slachten #teamlui. Hoewel dat eigenlijk een klusje van niks is als je de juiste truc weet. Maar goed, ik dwaal weer te veel af en ik moet weer terug naar de pompoentaart (of pumpkin pie) die ik heb gemaakt.

Deze maand deed ik dus weer mee met de swiepswoepswap van Manyandmore en ik mocht iets lekkers maken van de website van Cookies and stuff. En daar stond dus een recept voor pompoentaart op! De keuze was snel gemaakt. Dit ging ik bakken!

Dat ging niet zonder slag of stoot. Ik lees blijkbaar altijd recepten maar half, want ik presteer het altijd om niet alle ingrediënten in huis te hebben, waardoor ik halverwege een recept weer sta te improviseren. Ik miste dit keer een paar specerijen, waardoor mijn pompoentaart gemaakt is met speculaaskruiden in plaats van een homemade mix. Verder dacht ik dat de taart mislukt was. De vulling was zo waterig, dat kon nooit goed zijn. Ik vrees dat ik iets te kleine eieren heb gebruikt en dat ik te snel wat aluminiumfolie over de vorm heen had gedaan, omdat ik bang was dat de taart ging aanbranden. Dat had ik beter niet kunnen doen. Na bijna twee uur in de oven, was ’tie dan toch eindelijk gaar! En lekker (ook niet onbelangrijk natuurlijk 😉 ) Het is een heerlijk herfstige taart. De structuur is wat puddingachtig/cheesecake achtig. De volgende keer dat ik hem bak, doe ik er wel wat meer ei in (of ik koop grotere eieren). Ik heb het extra eitje ook al verwerkt in het recept. (Oorspronkelijk moeten er in de vulling twee eieren en één eidooier.)

Pompoentaart of pumpkin pie recept van Bakmuts
Pompoentaart

Naar het recept van Cookies and stuff

Ingrediënten

Voor de taartbodem
– 225 gram bloem
– 160 gram koude roomboter, in blokjes
– 80 gram fijne kristalsuiker
– 1/2 geklutst ei
– snufje zout

Voor de taartvulling
– 3 eieren
– 110 gram donkerbruine basterdsuiker
– 70 gram fijne kristalsuiker
– 2 flinke theelepels speculaaskruiden
– 1/2 theelepel geraspte citroenschil
– snufje zout
– 450 gram pompoenpuree (ongeveer een halve flespompoen)
– 325 ml slagroom

Pompoentaart of pumpkin pie recept van Bakmuts
Bereiding

Maak eerst de pompoenpuree volgens dit recept.

Kneed vervolgens de ingrediënten voor de taartbodem tot een samenhangend deeg. Als je een keukenmachine hebt, kun je het deeg makkelijk met het opzetstuk voor koekjesdeeg kneden. Laat het deeg een half uurtje afgedekt rusten in de koelkast. Rol de vulling uit en bekleed een ingevette vorm (ik gebruikte een springvorm van 24 cm) met het deeg. Wat ik doe is eerst een lap deeg uitrollen. De vorm bovenop het deeg zetten, zodat je ziet hoe groot de bodem is. Dit snij ik uit en leg in de vorm. Van het resterende deeg maak ik de rand in de vorm. Zet de vorm weer voor een half uurtje in de koelkast.

Voor de vulling klop je eerst de eieren los in een kom. Voeg daarna de bruine suiker en de kristalsuiker toe en klop goed door. Voeg de speculaaskruiden, de citroenrasp en het zout toe en meng weer goed door elkaar. (Je kunt dit ook met een mixer doen.) Meng de pompoenpuree met de slagroom en spatel dit mengsel door de rest van het beslag.

Haal de taartbodem uit de koelkast. Gebruik je een springvorm? Dan kan het verstandig zijn om eerst de onderkant van de vorm in te pakken met aluminiumfolie tegen het lekken. Giet daarna het beslag over het deeg. Tik voorzichtig met de vorm op het aanrecht om eventuele belletje uit het beslag te krijgen.

Bak de taart eerst 15 minuten op 220 graden (conventioneel). Verlaag de temperatuur naar 180 graden en bak de taart voor nog eens minimaal een uur. Kijk of de taart gaar is. Als de vulling nog heel vloeibaar is, laat de taart dan verder garen in de oven. Prik met een prikkertje of voel voorzichtig met je vinger of de taart al een beetje stevig is. Kijk iedere 5 à 10 minuten even naar de taart om te voorkomen dat de taart te gaar wordt.

Pompoentaart of pumpkin pie recept van Bakmuts
Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Pompoentaart - recept van Bakmuts