Pompoentaartjes met feta

Pompoentaartjes met feta recept van Bakmuts

Ik geef toe het recept voor deze schattige kleine pompoentaartjes is iets bewerkelijker qua recept dan jullie van mij gewend zijn, maar ze zijn wel echt het werk de moeite waard! De knapperige topping van feta en paneermeel doet het echt heel goed met de smaak van de pompoenvulling. Ik zou deze pompoentaartjes als voorgerecht met een klein beetje salade serveren, bijvoorbeeld met Kerst. Ze smaken trouwens ook prima koud als tussendoortje heb ik inmiddels ontdekt 😉

Je moet eerst zelf pompoenpuree maken (wat neerkomt op pompoen garen en pureren.) Het deeg van de taartjes is ook zelfgemaakt – maar gebruik gerust bladerdeeg als alternatief . Verder wordt het deeg voorgegaard waardoor je een paar keer de taartjes in en uit de oven moet halen.

Ben je liever een grote taart eter? Verdubbel dan het recept voor de vulling, houd het recept van 1x keer het basisrecept voor deeg aan en verleng de baktijd naar 20 minuten in plaats van 10 minuten. Ik zal hieronder aangegeven op welk moment de taart langer de oven in moet. Gebruik een bakvorm van ongeveer 23 cm doorsnede.

Durven jullie het aan om de taartjes een keer zelf te maken?

Pompoentaartjes met feta recept van Bakmuts
Pompoentaartjes met feta

Voor ongeveer 8-10 stuks of één grotere taart (verdubbel dan de ingrediënten voor de vulling; zie toelichting hierboven)

Ingrediënten

– 200 gram pompoenpuree (lees hier hoe je dit zelf maakt)
– 2 eieren
– 1 theelepel gedroogde salie
– zout en peper
– 50 gram feta (ongeveer 3 eetlepels blokjes)
– 2 eetlepels paneermeel
1 keer het basisrecept voor deeg (te vervangen door 4-5 plakjes bladerdeeg)
– een klein beetje bloem en olie

Extra nodig: een muffinvorm, bakbonen (of gebruik gedroogde rijst/bonen/etc.) en wat bakpapier

Pompoentaartjes met feta recept van Bakmuts
Bereiding

Maak eerst het deeg en laat het deeg minstens een half uur rusten in de koelkast.

Vet de muffinvorm in met de olie en bestrooi met bloem. Schud de overtollige bloem er weer uit. Rol het deeg uit tot een redelijk dunne lap en steek met een groot glas rondjes uit die net iets groter zijn dan de holtes in de muffinvorm. Waarschijnlijk hou je wel wat deeg over. (Ik had het met de helft van het deegrecept gemaakt en toen had ik net te weinig deeg.) Verdeel het deeg over de holtes. Gebruik je bladerdeeg, dan ontdooi je de blaadjes, leg ze op elkaar en rol ze daarna (met wat bloem bestrooid) uit tot een grote lap. Steek daarna de rondjes uit. Doe het deeg in de muffinholtes.

Ik heb het deeg eerst even blind gebakken. Verwarm eerst de oven voor op 200 graden (conventioneel, 180 hetelucht). Knip stukjes bakpapier zodat in iedere holte een stukje past. Doe de bakbonen/rijst/of wat je ook gebruikt in de holtes en bak 5 minuten in het midden van de oven. Haal de bakplaat uit de oven, verwijder (met ovenhandschoenen!) de vulling en het bakpapier. Bak het deeg nog eens 5 minuten zonder vulling.

Meng voor de vulling de eieren met de pompoenpuree, zout, peper en de salie. Verdeel de vulling over het voorgegaarde deeg.

Bak de taartjes nog eens 10 minuten (bij een grote taart: 20 minuten). Maak intussen de topping door de feta te verkruimelen en te mengen met het paneermeel. Haal de muffinvorm uit de oven en verdeel de topping over de taartjes. Bak nu nog eens 5-10 minuten.

De taartjes zijn nu klaar!

Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Pompoentaartjes met feta recept van Bakmuts