Meloen sorbetijs

Meloen sorbetijs van cantaloupe meloen recept bakmuts

Genieten jullie ook zo van het mooie en warme weer? Ik in ieder geval wel! Gisteren hebben we een flink eind gefietst (zo’n 40 km) en vandaag staat er weer een culinair evenement in Eindhoven op de agenda. Na zo’n lange fietstocht, vind ik het heerlijk om een (zelfgemaakt) ijsje te eten als beloning. Het liefst met zomerfruit natuurlijk. Deze keer maakte ik een sorbetijs van een cantaloupemeloen (zo’n oranje van binnen). Het was weer één van mijn experimenten, maar het pakte goed uit! Goed genoeg om te delen met jullie.

Meloen sorbetijs van cantaloupe meloen recept bakmuts
Meloensorbetijs
Ingrediënten

Voor 2 à 3 porties

– 1 cantaloupemeloen (geschild was het zo’n 450 gram)
– 100 ml. water
– 50-75 gram suiker (afhankelijk van je smaak en de zoetheid van het fruit)

Bereiding

We beginnen met de suikersiroop. Normaal gesproken maak je suikersiroop door gelijke delen water en suiker te verhitten, maar voor mij is dat doorgaans te zoet. Ik gebruikte voor dit recept 50 gram suiker en 100 ml. water. (Manlief vond het niet zoet genoeg, dus zoetekauwen kunnen beter 75 gram aanhouden.) Doe de suiker in een pannetje en voeg het water toe. Breng aan de kook en laat even borrelen. Haal de pan van het vuur en zet de siroop opzij om af te koelen.

Snijd de meloen in blokjes en zorg dat alle pitjes en schil zijn verwijderd. Pureer de meloen in een keukenmachine, blender of iets anders waarmee je van de meloen moes kunt maken. Het moet een vloeibaar goedje worden. Vermeng de meloenpuree vervolgens met de suikersiroop en proef of het zo goed is. Als het te zoet is, kun je wat citroensap toevoegen. Mocht het te flauw zijn, voeg dan nog wat (poeder)suiker toe. Hou er rekening mee dat ijs (eenmaal bevroren) minder zoet gaat smaken, waardoor de smaak van de puree en het ijs van elkaar verschilt. Laat het mengsel vervolgens afkoelen.

Nu gaan we er ijs van maken. Ik heb het ijs in de ijsmachine gemaakt, maar dat is niet noodzakelijk. Hieronder geef ik drie opties waarop je het ijs kunt maken.

1. IJsmachine: Volg de instructies van je ijsmachine. Mijn ijs was binnen 20 minuten klaar om gegeten te worden.
2. Vormpjes: Je kunt het mengsel in van die ijsvormpjes gieten en laten bevriezen in de vriezer. Leuk voor kinderen! Ik denk dat je met dit mengsel wel 4-6 vormpjes kunt vullen.
3. Een derde manier is om het ijs in een bakje te doen en deze in de vriezer te zetten. Vervolgens roer je ieder half uur het mengsel door met een vork of lepel. Doe dit net zo lang totdat het de structuur van sorbetijs heeft. De reden voor het roeren is om de ijskristallen kapot te maken. In de ijsmachine doet het apparaat dat voor je doordat deze het ijs in beweging houdt. In de vriezer moet je dat helaas zelf doen.

Het ijs is ongeveer drie dagen houdbaar in de vriezer. Let erop dat als je sorbetijs in de vriezer laat staan dat het dan heel erg hard wordt. Mijn advies is om het ijs kort (zo’n 10 seconden) in de magnetron te laten ontdooien. Voor de fotoshoot hadden wij bolletjes ingevroren, omdat het ijs vanwege de buitentemperatuur anders te snel zou smelten. Dat hebben we geweten, want het waren echt ijsballen geworden, oeps!