Chocoladekoekjes met ganache

Chocoladekoekjes met ganache recept bakmuts

Gisteren dook ik de keuken in om alweer koekjes te bakken. (Sinds ik met deze site ben begonnen, heb ik echt nog nooit zo vaak koekjes gebakken. Stiekem vind ik het wel heel erg leuk dat ik er nu een goede reden voor heb om ze te bakken.) Dit keer was het een recept uit het boek Het vintage tea party boek waar ik vorige week over schreef. Deze feestelijke koekjes zijn heel simpel om te maken.

Het is een vrij standaardkoekjesdeeg met cacao voor de chocoladesmaak en je vult ze met ganache. Er stond geen foto in het boek, waardoor ik geen ‘voorbeeld’ had. Al met al vind ik ze erg leuk geworden en – ook belangrijk – smaken ze ook prima!

Chocoladekoekjes met ganache recept bakmuts
Chocoladekoekjes met ganache
Nodig

Voor 16-18 koekjes

Koekjesdeeg
– 150 gram roomboter in blokjes
– 70 gram poedersuiker
– 25 gram maïzena
– 25 gram cacaopoeder
– 125 gram bloem

Vulling
– 30 gram pure chocolade in blokjes
– 2 eetlepels slagroom (30 ml.)
– optioneel: versiering zoals sprinkles

Bereiding

Klop de boter en de poedersuiker tot een romige crème. Dit kun je het beste doen met een mixer. Zeef de maïzena, cacao en bloem en meng dit door de botermassa. (Meng het eerst met een lepel of spatel en daarna pas evt. met een mixer, anders stuift alles op.) Het deeg zal steeds wat korreliger worden. Dit is het moment waarop je het tot een stevig deeg kunt kneden. Laat het deeg (verpakt in huishoudfolie) minimaal een uur rusten in de koelkast.

Leg in een muffinvorm stukjes bakpapier op de bodem of zet er papieren muffinvormpjes in. De muffinvorm zorgt ervoor dat de koekjes niet te ver uitlopen. Maak van het deeg balletjes met de grootte van een walnoot. Druk met bijv. je vinger of een klein lepeltje een (diepe) kuil in ieder deegballetje. Doe per muffinholte één deegballetje en druk nog een beetje aan. Bak de koekjes in vijftien tot twintig minuten gaar in een voorverwarmde oven van 190 graden (175 hetelucht).

Laat de koekjes vijf minuten afkoelen in de vorm voordat je ze eruit haalt. (Dan kun je ook weer verder met een evt. tweede ronde als je nog deeg over hebt.) Mochten de koekjes zover zijn uitgelopen dat je kuiltjes zijn verdwenen, druk dan met een lepeltje of met je vinger (voorzichtig, want heet!) het kuiltje weer terug in de koekjes. Wacht hier niet te lang mee, want als de koekjes te ver afkoelen, worden ze hard en kun je er geen kuiltjes meer in drukken.

Dan verder met de vulling. Verwarm in een pannetje de slagroom en voeg de chocola toe. Blijf roeren totdat er een gladde chocolademassa is ontstaan. Doe in ieder kuiltje van de koekjes ongeveer een theelepeltje ganache. Bestrooi de ganache eventueel nog met wat versiering. Zet de koekjes (mits goed afgekoeld) in de koelkast en laat de ganache in ongeveer twee uur opstijven.

De koekjes zijn nu klaar om te eten! Heb je nog wat over? Bewaar de koekjes dan in een koektrommel. Ze blijven dan nog een dag of drie lekker.

Chocoladekoekjes met ganache recept bakmuts
Oordeel

De koekjes zelf smaken prima. Het idee van het vullen van de koekjes vind ik erg leuk en de versiering maakt het helemaal feestelijk! Wel viel het me op dat het recept niet helemaal klopt. Zo wordt de ganache gemaakt door de chocola au bain-marie te smelten en daarna pas de slagroom toe te voegen. Hierdoor stolt de chocola alleen gelijk en dat vindt je pannetje ook niet altijd leuk, zeker als de slagroom uit de koelkast komt. Verder wordt het deeg gelijk verwerkt in plaats dat het eerst even moet rusten. Ik heb het recept op dit punt gewoon gevolgd, maar de koekjes waren zo ver uitgelopen dat er geen kuiltje meer te bekennen was. (Met het rusten van het deeg is mijn ervaring dat koekjes minder snel uitlopen in de oven.) Het principe van de koekjes bakken in een muffinvorm om uitlopen te voorkomen, vind ik dan wel weer briljant gevonden, die ga ik onthouden!

Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Chocoladekoekjes met ganache recept bakmuts