Rode uienchutney
De mister had een nieuw project, namelijk zelf rode uienchutney maken. Inmiddels zijn we aantal versies verder en heeft hij eindelijk een chutney gemaakt die we het lekkerst vonden. De chutney is, zoals je van een chutney verwacht, zowel zoet als zurig en heeft een licht pittige smaak.
Misschien vraag je je af: ‘Ja, leuk zo’n chutney, maar wat doe ik daarmee?’ Nou, de chutney combineert erg goed met kaas. Wij vinden de chutney dan ook héérlijk op een tosti met oude kaas. Daarnaast kun je de chutney op een hamburger doen. Denk aan een hamburger met gesmolten cheddar (of zo’n nepplakje zoals wij alleen in huis hadden, sorry) en dáár bovenop een lepeltje chutney. Echt een aanrader wat ons betreft!
Het onderstaande recept is gebaseerd op een recept dat we vonden op de website van BBC Good Food. We gebruikten dezelfde ingrediënten, maar in iets andere verhoudingen. Met onderstaand recept maak je een flinke pot vol chutney. Gelukkig is de chutney best lang houdbaar in de koelkast. (Na twee weken smaakt het nog prima hier!)
Rode uienchutney
Ingrediënten
Voor één pot chutney
– 8 rode uien (ongeveer 400 gram)
– olijfolie
– 1 groene peper
– 2 laurierblaadjes
– 175 gram basterdsuiker
– 100 ml balsamicoazijn
– 200 ml rode wijnazijn
Bereiding
Snijd uien in ringen en snijd deze vervolgens door, zodat je uienreepjes krijgt. Snijd de peper fijn en verwijder evt. de zaadjes als je niet van te pittig houdt. Doe een ruime eetlepel olijfolie in een pan en bak de uien samen met de laurierblaadjes gedurende (minstens) 20 minuten op laag vuur. De uien zullen op deze manier karamelliseren.
Voeg vervolgens beide soorten azijn toe en de suiker. Roer goed door en breng het mengsel aan de kook. Laat vervolgens gedurende 30-40 minuten zachtjes op het vuur borrelen. De chutney zal donker van kleur worden en zal iets indikken. Om te controleren of de chutney goed is, kun je op een koud bord een lepeltje vocht uit de chutney doen. Als de chutney stroperig is en niet snel uitloopt op het bord, dan is het goed. Verwijder de laurierblaadjes.
Doe de chutney in een (gesteriliseerde) pot en laat afkoelen. De chutney smaakt overigens beter nadat deze een paar dagen heeft gestaan. Na openen moet je het in de koelkast bewaren. Bij ons was de chutney sowieso twee weken lekker.
Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.