Wat te doen met citroen?

Wat te doen met citroen

Ik kocht een netje met citroenen en het leek mij wel leuk om te laten zien wat je hier allemaal mee kunt doen. Ik heb het dan over de verwerking ervan in (zoete) recepten. Geen huishoudelijke tips, sorry 😉 (Het sap ontvet wel goed trouwens.) Dus vandaag een paar ideeën met wat je kunt doen met citroenen!

1. Maak citroensuiker van de rasp

Citroensuiker is heel handig om in huis te hebben als je houdt van cake of koekjes met citroensmaak. Je hoeft niet iedere keer een nieuwe citroen te kopen voor je baksels, maar in plaats daarvan gebruik je deze suiker. Twee à drie flinke theelepels zijn meestal al voldoende om een cake of koekjesdeeg van een lekkere citroensmaak te voorzien. Hou er wel rekening mee dat je de hoeveelheid gewone suiker in het recept dan wel vermindert! Bak bijvoorbeeld deze roombotercake, deze wolkencake of deze knapperige koekjes met citroensuiker

Wat te doen met citroen - citroensuiker maken recept

Nodig: 2 citroenen, kristalsuiker of poedersuiker en 1 schoon leeg jampotje.

Doen: Boen de citroenen goed schoon, zodat de waslaag er vanaf gaat. Ik giet ze meestal over met gekookt water en schrob ze daarna nog even onder de kraan schoon. Droog de citroenen af en rasp met de fijne rasp de schil er vanaf. Let erop dat je niet het witte gedeelte raspt, want dat is erg bitter. Doe de suiker met de rasp in de jampot en schud. Laat de smaken een paar dagen intrekken en tadaaa: klaar is de citroensuiker! Let op: de suiker kan wat gaan klonteren door het vocht in de rasp. Even flink roeren (al dan niet met een vork) en dit probleem is verholpen! 🙂 Je kunt de citroensuiker heel lang bewaren. De suiker functioneert als een conserveringsmiddel.

Wat te doen met citroen - citroensuiker maken recept

2. Maak je eigen citroenextract

Jaren geleden maakte ik vanille-extract en nog steeds maak ik hier graag gebruik van bij het bakken (tenzij ik bak voor mensen die geen alcohol gebruiken, dan vervang ik het door vanillesuiker of -siroop). Het leek mij daarom leuk om ook een keer citroenextract te maken. Ik heb wel citroenessence uit de supermarkt, maar dat ruikt toch een tikkie chemisch. Vandaar dit (geslaagde) experiment. Voeg het extract toe aan baksels waar je een citroenig smaakje aan wilt toevoegen. Ik denk dat je het extract ook wel kunt verwerken in cocktails of iets dergelijks!

Wat te doen met citroen - citroenextract maken recept

Nodig: 3 citroenen, wodka (zonder extra smaakje) en 1 schoon leeg jampotje.

Doen: Boen de citroenen goed schoon, lees hierboven hoe ik dat altijd doe. Rasp de citroenen en doe de rasp in de jampot. Voeg de wodka toe en schud het potje goed. Laat het extract nu een week of vier trekken en schud het potje dagelijks. Na een week of vier is alle smaak en kleur uit de citroenrasp overgegaan in de wodka en heb je je eigen citroenextract gemaakt! Ik heb via een trechter met een koffiefilter erin het extract gefilterd en in een schoon flesje gedaan. Je kunt dit heel erg lang bewaren.

Tip: dit kun je ook met sinaasappels doen om een sinaasappelextract te krijgen! Hanteer dezelfde werkwijze en gebruik hiervoor twee sinaasappels.

Wat te doen met citroen - citroensuiker maken recept
3. Vries het citroensap in

Mij gebeurt het dus heel vaak dat ik alleen de rasp van een citroen gebruik en vervolgens met het sap blijf zitten. Nu kun je dus heel gemakkelijk citroensap invriezen. Ik gebruikte een vorm voor ijsblokjes, zodat ik steeds precies genoeg citroensap kan ontdooien of gebruiken.

Nodig: citroenen, een pers en een vorm voor ijsblokjes
Doen: Snij de citroenen door en pers deze uit. Doe het sap in een maatbeker of iets anders met een tuit. Je kunt evt. ook een trechter gebruiken. Giet voorzichtig het sap in de ijsblokjesvorm. Zet deze in de vriezer. Bij gebruik pak je zoveel blokjes als je nodig hebt. Ontdooi in een bakje in de vriezer of gebruik direct.

Ik beken dat ik het citroensap voornamelijk gebruik met wat zeezout om mijn houten snijplanken mee schoon te maken haha. (Nou he, kregen jullie toch nog een huishoudelijke citroentip van mij ;-))

Je zou ook siroop kunnen maken van het citroensap, maar mijn experiment was niet helemaal gelukt, dus nog maar even geen recept hiervoor in dit artikel 😉

Wat te doen met citroen - citroensap invriezen
4. Maak lemon curd of citroen curd

Eén van mijn favoriete vullingen voor scones is toch wel lemon curd. Maak een flinke pot voor bij de scones, als vulling in een taart of eet het gewoon zo op toast. Het recept staat al langer op mijn blog: klik hier als je wilt lezen hoe je zelf lemon curd maakt.

Dat waren mijn tips om een citroen te gebruiken of te verwerken! Mocht je nog andere tips hebben die hier niet tussen staan, laat het mij dan vooral weten via social media!

Wat te doen met citroen
Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Wat te doen met citroen - recept van Bakmuts