Vegetarische albóndigas (gehaktballetjes met tomatensaus)

Vegetarische albondigas - gehaktballetjes in tomatensaus (albondigas)- recept van Bakmuts

Tapasgerechten zijn heel makkelijk ook vegetarisch te maken. Zo ook de welbekende Spaanse albóndigas; bij ons beter bekend als gehaktballetjes met tomatensaus. Tegenwoordig zijn er echter zoveel leuke alternatieven voor vlees op de markt. Ik koop steeds vanalles en vind het ook ontzettend leuk om nieuwe producten te proberen. Zelf ben ik onder andere dol op de vegetarische gehaktballetjes. Ik maakte voor de vegetarische gehaktballetjes een hele simpele, maar o zo lekkere tomatensaus en serveerde dit als een soort tapa. Heerlijk én de saus bestaat voor bijna 100% uit groenten en is daarmee denk ik ook een gezond alternatief voor een sausje uit een pakje. In dit recept gebruik ik wel kant en klare vegetarische gehaktballetjes, want zeg nou zelf: het zelf klaarmaken van tapas kost al genoeg tijd (#sorrynotsorry). Ben je op een wat meer culinaire tour? Dan kun je de gehaktballetjes natuurlijk ook van (vegetarisch) rauw gehakt maken. Het recept voor de tomatensaus gebruik je dan gewoon voor de inspiratie.

De saus kun je een dag van tevoren klaarmaken. Verwarm de saus dan samen met de balletjes vlak voordat je het gerecht gaat serveren.

Vegetarische albondigas - gehaktballetjes in tomatensaus (albondigas)- recept van Bakmuts




Vegetarische albóndigas (gehaktballetjes met tomatensaus)
Ingrediënten

– 2 doosjes met vegetarische balletjes, +/- 300 gram (er zijn zoveel verschillende in de supermarkt te verkrijgen; ik heb voor dit recept die van Rootzz geprobeerd voor een Instagramsamenwerking)
– 1 ui
– 3 teentjes knoflook
– ongeveer 500 gram tomaten (ik had een mix van trostomaten en snoeptomaatjes)
– 1 rode paprika (kun je weglaten; voeg dan nog 1 of 2 extra tomaten toe)
– 2 laurierblaadjes
– chilipoeder naar smaak
– zout en peper
– olie om te bakken
– garnering: fijngesneden bos en/of peterselie (kun je weglaten)

Ook handig: een blender of een staafmixer waarmee je de saus pureert.

Bereiding

Voor de saus snij je de ui fijn. Bak deze in (olijf)olie tot ze zacht en glazig is. Ik bak de ui altijd even aan, zet het vuur wat lager, deksel op de pan en zachtjes laten stoven. Pers de teentjes knoflook uit en bak deze even mee met de uien. Snijd vervolgens de tomaten in stukjes en voeg dit toe aan het uimengsel. Ga verder met het snijden van de paprika (ik ben niet zo’n mise en place- er, dus ik snijd, gooi het in de pan op laag vuur en ga daarna het volgende snijden. Je kunt dit uiteraard ook allemaal van tevoren klaarzetten).

Voeg de paprika en de laurierblaadjes toe aan de groenten. Ik breng de groenten nu vast verder op smaak met zout en peper en voeg wat chilipoeder naar smaak doe (ik had ongeveer een theelepel). Laat de groenten nu zo’n 30-40 minuten met de deksel op de pan op laag vuur stoven totdat alles superzacht is. Roer af en toe en kijk of het niet aanbrandt.

Verwijder de laurierblaadjes en pureer de groenten met een staafmixer of in een blender tot een gladde saus. Doe de saus terug in de pan en proef even of er nog wat zout, peper of chilipoeder bij moet. Voeg daarna de vegetarische gehaktballetjes toe en laat deze zo’n 5-10 mee verwarmen. Laat ze niet te lang staan, want dan kunnen de balletjes heel zacht worden.

Doe de balletjes en de saus in een leuk kommetje en bestrooi eventueel met iets van fijngesneden bosui en/of peterselie (hoeft niet).

Vegetarische albondigas - gehaktballetjes in tomatensaus (albondigas)- recept van Bakmuts




Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Vegetarische albondigas - gehaktballetjes in tomatensaus (albondigas)- recept van Bakmuts