Zelf frietjes maken in de Airfryer

Snelle frietjes van verse aardappelen uit de Airfryer - een recept van Bakmuts

Zijn jullie ook zo’n fan van de Airfryer? Ik in ieder geval wel! Na lang prutsen met het bakken van frietjes in de oven (die bij mij nooit knapperig werden) en het gedoe met een friteuse (ik haat het om dat ding schoon te maken), haalde ik mijn lief zo’n 1,5 jaar geleden over om een Airfryer te kopen. Wat een geweldig apparaat! Wekelijks bakken we hier de frietjes in (sorry #teampatat 😉 ) met lekkere snacks. Vaak gebruik ik hem ook om gewone aardappeltjes in te bakken, die ik dan weer verkoop als frietjes aan de jongste, want anders eet hij ze niet. En om eerlijk te zijn: eigenlijk zijn het ook gewoon frietjes. Gebakken in weinig vet dus voor de calorieën hoef je het niet te laten.

Ik snij de aardappeltjes in wedges. Je kunt ze natuurlijk ook in patatvorm snijden. Vervolgens kook ik ze in gezouten water wat voor en vervolgens bak ik ze met een klein beetje olie in de Airfryer totdat ze lekker gebakken zijn. Wat zout en mayo erbij en smullen maar! (Enne: niet verder vertellen; maar dit werkt dus ook prima met een zak voorgekookte aardappeltjes, zoals schijfjes of krieltjes. Skip het voorkoken van de aardappeltjes en bak ze direct in de Airfryer met wat olie. Dan ben je nog sneller klaar 😉 )

Snelle frietjes van verse aardappelen uit de Airfryer - een recept van Bakmuts
Zelf frietjes maken in de Airfryer
Ingrediënten

– 600 gram vastkokende aardappelen *
– zout
– 1 eetlepel zonnebloemolie of arachideolie
– je kunt eventueel nog wat kruiden toevoegen (ik heb zelf nog geen lekkere combi gevonden, dus ik hou het bij zout)

* Wij hebben een XXL Airfryer van Philips (een oudere versie van deze) het recept is dan ook afgestemd op de omvang van deze Airfryer.

Snelle frietjes van verse aardappelen uit de Airfryer - een recept van Bakmuts
Bereiding

Schil de aardappelen, was ze en snijd ze vervolgens in patatvorm. Ik snij ze meestal in lengte door en snij vervolgens de halve aardappelen in de lengte in schijven. Als de aardappel erg groot of dik is, dan snijd ik de schijfjes ook nog een keer in de lengte door.

Kook de aardappelpartjes in gezouten water ongeveer 5 minuten. Giet de aardappelpartjes af en laat even uitdampen. Verwarm intussen de Aifryer op 220 graden. Voeg een eetlepel olie toe aan de aardappeltjes en schud ze even om. Doe de aardappeltjes in het mandje van de Airfryer en bak in ongeveer 10-12 minuten goudbruin. Schud de aardappeltjes een paar keer om. Bestrooi met wat zout en serveer direct, dan zijn ze het knapperigst.

Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Snelle frietjes van verse aardappelen uit de Airfryer - een recept van Bakmuts