Amandelspijs

Zelfgemaakt amandelspijs recept bakmuts

Jaja, nog even en dan staat de Sint weer op de stoep! Dat betekent dat er weer volop chocoladeletters, pepernoten en gevulde speculaas ingeslagen mag worden (voor zover je dat stiekem nu al niet deed). Vooral dat laatste vind ik altijd erg lekker en ik had me dan ook voorgenomen om dit jaar zelf de amandelspijs daarvoor te maken.

Om zelf amandelspijs te maken, heb je niet veel nodig – behalve dan een portie geduld. Amandelspijs moet namelijk rijpen en dit doe je – aldus de kenners – door de spijs minimaal twee weken in de koelkast te leggen, zodat de smaken goed kunnen intrekken. Mijn spijs ligt nu een week in de koelkast en als ik de smaak nu vergelijk met hoe deze smaakte toen ik hem net had gemaakt, dan weet je wel waarvoor je het doet. (Die van een week ouder is overduidelijk veel lekkerder, maar als je de spijs al een dag later wilt gebruiken, lijkt mij dat ook geen probleem ;-)) Overigens is de smaak van deze spijs erg citroenig. Houd je daar niet van? Laat dan de citroen weg of gebruik minder. Wij vinden het heerlijk, maar ik kan me voorstellen dat sommigen er niet van houden. Een theelepeltje amandelessence ter vervanging kan ook prima!

Nog wel een waarschuwing vooraf: het recept bevat een rauw ei. Ik heb om die reden een vers ei gebruikt, omdat ik wilde proberen of de smaak echt beter wordt na twee weken rijpen en het mij niet verstandig leek daarvoor een oud ei te gebruiken. Daarnaast wordt het eten van producten met rauwe eieren niet aanbevolen voor kinderen, zieken, zwangeren en ouderen. Houd daar rekening mee als je van plan bent de spijs zo op te eten. Ik verwerk de spijs bij voorkeur in gerechten die afgebakken worden in de oven, waardoor het ei als het goed is wordt gegaard en er geen/minder gevaar bestaat op salmonella.

Zelfgemaakt amandelspijs recept bakmuts

Amandelspijs
Ingrediënten

Voor +/- 475 gram spijs

– 200 gram gepelde amandelen (evt. vervangen door amandelmeel)
– 200 gram fijne kristalsuiker
– 1 vers ei
– 1 biologische citroen*

(De citroen is te vervangen door 1 à 2 theelepels amandelessence voor minder (nouja geen) citroensmaak en meer amandelsmaak.)

* Als je geen biologische citroen kunt/wilt gebruiken, zorg dan dat je citroen heel goed schoonboent. We hebben voor dit recept namelijk de schil nodig. Niet-biologische citroenen bevatten vaak schadelijke bestrijdingsmiddelen die aan de schil gehecht zijn.

Zelfgemaakt amandelspijs recept bakmuts
Bereiding

Doe de amandelen in een keukenmachine en hak de amandelen fijn. Laat daarbij de machine af en toe even rusten, anders willen de oliën uit de amandelen er nog eens voor zorgen dat je meer een pasta krijgt, in plaats van amandelmeel. (Als je geen hakmachine hebt, kun je ook amandelmeel gebruiken.)

Meng het amandelmeel met de suiker en pulseer nog eens met de hakmachine of roer goed door. Klop het ei los in een kommetje en roer het amandelmengsel door het ei. Was de citroen en rasp deze. Pers vervolgens het sap uit de citroen. Voeg de rasp en twee theelepels van het sap van de citroen aan het mengsel toe en roer goed door. (Nogmaals: als je niet van citroen houdt, kun je de citroen weg laten of er minder van toevoegen.) Als het goed is, heb je nu een dikke amandelpasta met de structuur van amandelspijs.

Verpak de spijs in huishoudfolie en/of doe in een bakje en bewaar deze in de koelkast tot gebruik. In principe kun je de spijs de volgende dag al eten, maar volgens de kenners is de smaak op zijn best minimaal na twee weken rijpen. De spijs laat zich ook prima invriezen. In de vriezer is het zeker drie maanden houdbaar.

Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Zelfgemaakt amandelspijs recept bakmuts