Basisrecept deeg voor hartige taart of quiche

Deeg voor hartige taart_2Het gemak van het opentrekken van een pak bladerdeeg om even snel een quiche of hartige taart te maken kennen we allemaal wel, maar soms is het ook leuk om de taart from scratch te maken. Vandaar vandaag een basisrecept voor deeg voor hartige taart.

Het voordeel van het zelf maken van het deeg, is dat je er zelf smaken aan toe kunt voegen en kunt experimenteren met verschillende soorten bloem.  Het deeg op de foto’s is gemaakt van witte bloem en volkoren meel (verhouding 1:1). Je kunt het deeg ook van alleen witte bloem maken. Van alleen volkoren meel moet je houden, want het deeg krijgt er een aparte smaak van. Je kunt het deeg verder op smaak brengen met zout en kruiden.

Maak het deeg in een grote hoeveelheid en vries het in porties in, zodat je later gemakkelijk een eigen hartige taartbodem bij de hand hebt. (Hoewel het recept zelf ook heel makkelijk is, zeker als je een keukenmachine hebt.)

Deeg voor hartige taart

Basisrecept: deeg voor hartige taart of quiche

Nodig
Voor 1 taart of diverse kleintjes

– 200 gram meel (dit kan bijv. ook 100 gram witte bloem en 100 gram volkoren meel zijn)
– 100 gram koude roomboter
– een flinke snuf zout
– 1 ei of +/- 3 eetlepels koud water (voor de binding)
– optioneel wat kruiden

Bereiding
Doe alle ingrediënten in een kom en kneed tot een samenhangend deeg. Als het deeg niet bij elkaar lijkt te komen, voeg dan een extra eetlepel koud water toe. Of zoveel als nodig is. Met de keukenmachine is het maken van het deeg zo gepiept en duurt het ongeveer 5 minuten. Verpak het deeg in wat huishoudfolie en laat het een half uur rusten in de koelkast.

Vet een quichevorm of diverse kleinere vormen in met wat olijfolie of boter (ik had 4 kleinere vormen van 15 cm doorsnede). Rol het deeg uit met wat bloem en bekleed de vorm(en) met het deeg. Snijd de randen netjes af. Prik met een vork gaatjes in de bodem en verdeel de vulling over bodems. Gemiddeld bak je een grote quiche af in 30-40 minuten in het midden van de oven op 200 graden (of 180 graden hetelucht). Kleinere quiches zijn vaak na 20 minuten al gaar.

Geen inspiratie voor de vulling? Bekijk dan eens mijn andere recepten voor quiches en hartige taarten.

Deeg voor hartige taart_3

Bewaren