Basisrecept voor pizzadeeg
Vorige week zat ik tussen mijn statistieken van de website te neuzen. Dit doe ik niet alleen om te kijken hoeveel bezoekers er komen, maar ook om te zien welke recepten populair zijn én om te zien waar er naar wordt gezocht op de site. Vorige week heeft iemand een paar pogingen gedaan om een pizza op de site te vinden en hoewel deze zeker op mijn to do-lijstje stond, was een recept voor pizza nog onvindbaar op de site. Ik kreeg zelf ook spontaan zin in pizza en bedacht me dat het leuk zou zijn om te beginnen met de basis van een pizza, namelijk het deeg!
Natuurlijk kun je het deeg kant-en-klaar in de winkel kopen, maar zelf maken is wat mij betreft veel leuker. Het recept is hartstikke simpel en ik heb me laten vertellen dat zelfgemaakt pizzadeeg zich ook prima laat invriezen. Maak dus gerust een extra portie! Bij ons ligt er nu dus ook een portie in de vriezer.
Het recept is zoals gezegd een basisrecept. Je kunt er prima extra smaken aan toevoegen zoals, kruiden, knoflook of misschien zelfs kaas. Ik heb zelf nog niet geëxperimenteerd met andere bloemsoorten, maar het lijkt mij dat dit prima kan aangezien de basis eigenlijk ook een brooddeeg is. (De volgende keer ga ik eens voor een volkorenpizza!)
Basisrecept voor pizzadeeg
Ingrediënten
Genoeg voor 3-4 eenpersoonspizza’s
– 500 gram bloem + extra voor het uitrollen
– 325 ml. lauwwarm water
– 1 theelepel zout
– 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
– ½ theelepel (fijne) kristalsuiker
– 2 eetlepels olijfolie
Bereiding
Meng in een kom of maatbeker het water met de gist, de olijfolie en de kristalsuiker en laat even staan. Let op dat je water niet te heet is, omdat het anders het gist doodt en er nooit een mooie bol deeg zal ontstaan bij de rijzing.
Meng in een andere grote kom (of op een schoon aanrecht) de bloem en het zout en maak een kuiltje. (Doe het zout in ieder geval niet in het kuiltje, want dan vindt de gist niet leuk.) Giet het gistmengsel langzaam in het kuiltje en roer ondertussen met je andere hand of met een vork de vloeistof door de bloem. Ga zo door totdat alle vloeistof aan de bloem is toegevoegd en er een heel plakkerig deeg is ontstaan. Kneed het deeg met je handen* In eerste instantie zal het erg blijven plakken aan je vingers en het aanrecht/de kom, maar dat hoort zo. Zorg ervoor dat je lekker stevig met het deeg omgaat. Trek het uit elkaar, vouw het dubbel, sla het desnoods op je werkblad. Kortom, leef je uit 😉 Dit alles om de gluten in het deeg te activeren. Je merkt dat na een minuut of tien tot vijftien het deeg steeds minder plakkerig wordt (en je handen steeds schoner worden). Vorm dan een bol van het deeg.
* Je kunt dit alles natuurlijk ook met een keukenmachine of handmixer doen waarop deeghaken kunnen worden bevestigd. Voeg ook dan langzaam de vloeistof bij de bloem terwijl je langzaam mixt. Laat de machine daarna een minuut of vijf tot tien flink mixen. Zodra het deeg loslaat van de kom en het niet meer zo plakkerig aanvoelt, is het deeg goed. Gebeurt dat niet, mix dan nog even door. Vorm een bol van het deeg.
Doe de bol deeg in een schone kom en leg er een vochtige (schone) theedoek overheen. Laat het deeg nu rusten op een redelijk warme plek, bijvoorbeeld bij de verwarming of in het zonnetje. Eventueel kun je ook de oven voorverwarmen op 50 graden. Zodra de oven op temperatuur is, zet je deze weer uit. Zet dan de kom met het deeg in de oven en doe de deur dicht. Laat het deeg rusten totdat het in omvang is verdubbeld. Bij mij duurde dit ongeveer 40 minuten in de voorverwarmde oven, maar kijk zelf even hoe het met jouw deeg gaat.
Als het deeg voldoende is gerezen, haal je het uit de kom en kneed je het nog eens goed door. Het maakt niet uit dat de lucht er (deels) weer uitgaat. Verdeel het deeg in drie of vier bollen en rol deze per stuk uit op een met bloem bestoven ondergrond. Het deeg is erg elastisch, maar geloof me: het is mogelijk om hier minimaal drie redelijk grote pizza’s uit te halen. (Ik maakte met de helft van het deeg één grote plaatpizza.) Mijn tip: gewoon volhouden en blijven uitrollen of voorzichtig trekken totdat het deeg de gewenste vorm heeft. Laat het deeg na het uitrollen nog eens tien tot vijftien minuten rusten.
Beleg de pizza met een topping naar wens. (Tip: probeer eens deze tomatensaus. Maak hem zonder de extra tomaten voor een goed smeerbare saus.) Ik vind zelf de combi van tomatensaus, mozzarella, kerstomaatjes, diepvriesblokjes spinazie (ja echt! Die smelten vanzelf) en verse basilicum heerlijk!
Bak de pizza’s in ongeveer 7 minuten af in een voorverwarmde oven op 240 graden. Als de randjes bruin beginnen te worden en de kaas bubbelt, dan zit je goed.
Tip: als het deeg erg blijft plakken bij het verplaatsen naar de oven gebruik dan bakpapier of strooi wat semola (griesmeel) en leg hier de pizza op. Ik gebruik zelf zo’n schep om de pizza te verplaatsen. Die bestrooi ik dan met semola.
Het deeg dat over blijft, kun je invriezen. Verpak het in huishoudfolie of doe het in een plastic bakje en dan is het zo’n 3 maanden houdbaar in de vriezer. Laat voor gebruik het deeg (uiteraard) eerst ontdooien en dan kun je het op dezelfde wijzen verwerken als hierboven omschreven. (Uitrollen, rusten, beleggen en bakken.)
Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.