Chocolade-ijs

Chocoladeijs recept van Bakmuts

Ik hou ontzettend van ijs en ik maak het ook graag zelf. Ik ben zelf het type: chocolade, vanille en notensmaakjes-ijs. Natuurlijk vind ik een aardbeienijsje op zijn tijd ook lekker, maar als er keuze is tussen chocola en notenijs, dan eet ik liever dit. Toen ik dit recept voor chocolade-ijs (of cacao-ijs) in de Foodies las, ben ik dus -niet verwonderlijk- letterlijk direct de keuken ingegaan om dit te maken. Weinig ingrediënten, weinig handelingen, maar mèn wat een lekker ijs is dit zeg! Zelfs mijn lief – die meer een fruitijstypje is en eigenlijk helemaal niet van chocolade-ijs houdt – vond dit heerlijk!

Ik heb het recept een tikkie aangepast (uiteraard). In plaats van chocoladelikeur heb ik een scheutje van mijn homemade vanille-extract toegevoegd. Dit is natuurlijk ook prima te vervangen door wat vanille-aroma of -siroop. Wat me wel opviel is dat door de toevoeging van het vanille-extract het ijs echt goed schepbaar bleef ondanks dat het net uit de vriezer kwam. Normaal laat ik een bakje ijs altijd een tijdje staan voordat ik aan de ijsslacht ga beginnen 😉

Voor dit recept is het wel handig een ijsmachine te hebben. Zonder ijsmachine kan het vast ook, maar dan moet je wel ieder half uur het ijs doorroeren, terwijl het intussen in de vriezer bevriest.

Chocoladeijs recept van Bakmuts
Chocolade ijs

Bron: Foodies; februari 2020 ‘Het ijsje van Emil: cacao-ijs’

Nodig

– 30 gram cacao (géén kant- en klare chocolademelk! Ik gebruik die van Droste)
– 175 gram kristalsuiker
– 250 ml melk
– 200 ml slagroom
– 2 eetlepels vanille-extract

Bereiding

Doe het cacaopoeder en de suiker in een kom en meng even met een garde. Voeg een scheutje melk toe en vermeng tot een drapje. Giet de rest van de melk, de slagroom en het vanille-extract al roerende erbij. Laat dit mengsel een tijdje in de koelkast rusten. (Bij mij heeft het zelfs een hele nacht in de koelkast gestaan; mijn koelelement voor de ijsmachine was namelijk nog niet bevroren.) Tijdens de rusttijd lost de suiker op in het mengsel.

Roer het mengsel nog eens goed door en doe het in de ijsmachine en laat draaien conform de instructies van jouw ijsmachine. Ik heb het ongeveer 45 minuten laten draaien. Het ijs bleef bij mij vrij zacht, dus ik heb het daarna nog een aantal uren in de vriezer verder laten bevriezen.

Laat de zomer maar komen en geniet van dit heerlijke homemade chocolade-ijsje!

Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Chocoladeijs recept van Bakmuts