Chocoladepastataart met hazelnoten

Chocoladepastataart of nutellataart met hazelnoten recept van Bakmuts

Oké, wilde de merknaam niet in de titel zetten maar eigenlijk is dit natuurlijk gewoon een Nutellataart. De taart maak je met veel hazelnootpasta, echte hazelnoten en nog eens extra chocola. Hoewel ik de taart al tig keer heb gemaakt, stond deze nog niet op mijn site. Daar moest maar eens verandering in komen!

Het recept komt uit het fantastische kookboek van Nigella Lawson ‘Hoe word ik een goddelijke huisvrouw?’. Iedereen moet altijd keihard lachen óf een opmerking maken als ze dat boek bij mij zien liggen. Ik vermoed omdat ik echt de meest belabberde huisvrouw ooit ben haha 😉 Het boek is – meen ik – pas opnieuw uitgebracht onder een andere titel: Nigella bakt. (Iets wat mijn innerfeminist ook wel snapt.)

Dit is in ieder geval een heerlijke taart en het kookboek zelf vind ik ook fantastisch. Ik heb er al meerdere dingen uit gemaakt en het mislukt nooit. I like!

Chocoladepastataart of nutellataart met hazelnoten recept van Bakmuts
Chocoladepastataart met hazelnoten oftewel: Nutellataart

Bron: Hoe word ik een goddelijke huisvrouw?/Nigella bakt van Nigella Lawson

Ingrediënten

6 grote eieren, gesplitst
– snufje zout
– 125 gram zachte roomboter
– 400 gram hazelnootpasta
– 1 eetlepel water (of ook lekker: hazelnootsiroop)
– 100 gram gemalen hazelnoten*
– 100 gram gesmolten pure chocola

Toplaag
– 100 gram hele gepelde hazelnoten (of 100 gram gehakte hazelnoten)
– 125 ml slagroom**
– 125 gram pure chocola**

– Springvorm van 24 cm

* Tip van Flip: deze verkopen ze tegenwoordig bij de Lidl ook in zakjes van 200 gram.

** In plaats van een ganache van slagroom en pure chocola zou je ook gewoon een paar flinke klodders hazelnotenpasta als topping kunnen gebruiken. Dit maakt de taart wel een stuk zoeter.

Chocoladepastataart of nutellataart met hazelnoten recept van Bakmuts
Bereiding

Smelt 100 gram chocola au bain marie. Dat wil zeggen: hang een vuurvaste kom boven een pannetje net niet kokend water, doe hier de chocola in en laat smelten. Roer regelmatig door met een spatel zodat het wat sneller smelt. Zet de kom met chocola opzij om iets af te laten koelen.

Splits de eieren, als je dit nog niet had gedaan, en klop de eiwitten in een brandschone kom met een beetje zout stijf. Klop in een andere kom de boter, de hazelnootpasta en het water door elkaar. Voeg vervolgens de eigelen en de gemalen hazelnoten toe. Spatel de gesmolten chocola door het mengsel. Spatel vervolgens de eiwitten door het mengsel. Begin met een grote klodder eiwit en voeg de rest daarna in drie porties toe. Let erop dat je dit door het mengsel spatelt en niet de mixer gebruikt. Anders sla je de lucht weer uit het eiwit.

Vet de springvorm in en doe wat bakpapier op de bodem. De taart plakt ontzettend en dan is een bakpapiertje eronder wel handig. Giet het mengsel in de springvorm. Bak de taart in ongeveer 40 minuten gaar in het midden van de oven op 180 graden (conventioneel). De taart zal opzwellen als een soort soufflé, maar zakt – helaas – na het afkoelen weer in. Dit hoort bij deze taart. Laat de taart eerst afkoelen voordat je de ring van de taart haalt.

Dan gaan we vast verder met de topping. Gebruik je hele hazelnoten? Rooster deze dan even in een droge koekenpan. Laat vervolgens afkoelen. Gebruik je gemalen hazelnoten? Dan kun je het bakken overslaan.

Doe de slagroom en de 125 gram pure chocola in een pannetje en laat de chocola smelten. Roer regelmatig. Laat de ganache iets afkoelen en klop daarna op totdat het de juiste dikte heeft om te smeren. Als je hier geen zin in hebt: gebruik dan gewoon een paar flinke klodders hazelnotenpasta als topping.

Besmeer de taart met de ganache óf de hazelnotenpasta. Leg daarna de hazelnoten of de gemalen hazelnoten erop.

Snijd in kleine stukjes, want het is een redelijk machtige taart.

Chocoladepastataart of nutellataart met hazelnoten recept van Bakmuts
Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.