Citroenrepen (‘lemon bars’)

Citroenrepen_3

Ik geloof dat ik na mijn kokosfase inmiddels een citroenfase heb bereikt en dat terwijl ik normaal helemaal niet zo van citroen hou! Ik heb de laatste tijd al lemon curd, citroenkoekjes (nog niet op de site, want ze waren nogal lelijk maar wel erg lekker!) en nu dus ook lemon bars gemaakt! Het friszoete van al deze citroenbaksels spreekt mij erg aan, dus ik vrees dat ik een nieuwe verslaving heb ontdekt.

Citroenrepen_7

Deze citroenkoeken zijn erg simpel om te maken en daarnaast heb je er ook niet zoveel tijd voor nodig om ze überhaupt te maken. Even kneden, even mixen en de oven doet de rest! Gebruik alsjeblieft wel een verse citroen en geen citroensap uit de supermarkt. De smaken zijn echt niet te vergelijken. Zorg er ook voor dat je de citroen goed wast, voordat je deze gaat raspen (of koop een onbespoten biologische citroen).

De citroenrepen zijn heerlijk als tussendoortje bij de thee!

Citroenrepen_4
Citroenrepen (‘lemon bars’)
Ingrediënten

Voor +/- 20 stukjes

Bodem
– 125 gram bloem
– 35 gram poedersuiker
– 75 gram boter

Citroenlaag
– 150 gram kristalsuiker
– rasp en sap van een halve citroen
– snufje zout
– ½ theelepel bakpoeder
– 2 eieren

– Extra poedersuiker

Citroenrepen_6
Bereiding

Meng voor de bodem de bloem, poedersuiker en de boter tot een kruimelig deeg. Het snelst en handigst is om de ingrediënten in zo’n hakmachine of keukenmachine te doen en te laten mengen. Het ziet eruit als nat zand als het klaar is. Neem een (vierkante of ronde) bakvorm van ongeveer 22 cm doorsnede en bekleed de bodem met een bakpapiertje. Duw het deeg op de bodem en druk stevig aan. Bak het deeg (zonder bakbonen) in ongeveer 20 minuten op 200 graden (180 graden hetelucht).

Maak intussen het citroenmengsel. Rasp een halve citroen en pers de citroen daarna uit. Doe de suiker, de citroensap en het citroen, een snufje zout, het bakpoeder en de eieren in een kom en mix gedurende een minuut of drie. Je hoort een lichtgeel en luchtig mengsel te krijgen. Giet het mengsel over de hete afgebakken koekbodem. Zet de bakvorm weer in het midden van de oven en bak in ongeveer 25 minuten gaar.

Schud voorzichtig met de bakvorm om te zien of de citroenrepen gaar zijn. Als het beslag niet meer wiebelt, dan is het goed. Hou ook de oven in de gaten of het niet te snel bakt. Als de bovenlaag te bruin wordt, dek deze dan af met aluminiumfolie.

Laat de citroenkoeken afkoelen en bestrooi voor serveren met wat poedersuiker.

Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Citroenrepen