Madeleines

Madeleines_1

Vandaag een recept voor mijn favoriete Franse cakejes: madeleines. Na lang zoeken en proberen vond ik eindelijk het recept waarbij de smaak van de madeleines overeenkomt met de cakejes die we in Frankrijk kopen. (Mijn ouders nemen dan ook standaard een zak voor mij mee als ze in Frankrijk of België zijn geweest. En gelukkig komen ze daar heel vaak 😉 )Blijkbaar was het toevoegen van de rasp van een citroen hetgeen wat ik zo lekker vind.

Het recept baseerde ik grotendeels op het recept uit het boek ‘Tarte Tatin’ van Ginette Mathiot. Ik kreeg dit boek van mijn lief en het boek staat bomvol recepten uit de Franse patisserie. Echt iets voor mij dus! Ik heb er al een paar keer iets uit gebakken en tot nu was alles succesvol. Voor het recept van de madeleines heb ik wel een paar aanpassingen gedaan (bakpoeder toegevoegd bijvoorbeeld). Het leuk om een echte madeleinevorm te gebruiken, maar uiteraard kun je de cakes ook bakken in een muffinvorm.

MadeleinesMadeleines

Nodig
Voor 20 madeleines

– 125 gram roomboter + extra
– 2 eieren op kamertemperatuur
– 150 gram fijne kristalsuiker
– 150 gram bloem + extra
– snufje zout
– 1 theelepel bakpoeder
– de geraspte schil van 1 (biologische of schoongeboende) citroen

Madeleines_3Bereiding
Doe de boter in een klein pannetje en laat op een laag vuur rustig smelten. Laat de boter even staan om af te koelen, zonder dat deze overigens weer stolt.

Zeef de bloem met het zout en het bakpoeder.

Klop de eieren met de suiker gedurende ongeveer vijf minuten of in ieder geval totdat het mengsel lichtgeel en lobbig is geworden. (Het mengsel moet een stuk dikker worden.) Voeg eetlepel voor eetlepel de bloem met het zout en het bakpoeder toe en schenk langzaam de gesmolten boter erbij. Blijf intussen mixen. Roer de geraspte citroen door het beslag. Dek de kom af en laat het beslag twee uur rusten in de koelkast. Het beslag zal opstijven.

Vet de bakvorm in met wat olie of boter en bestrooi met wat bloem.  Vul de holten tot de helft met het beslag. Bak de madeleines in 8-10 minuten af in een voorverwarmde oven op 200 graden (180 graden hetelucht). Ik kon twee porties madeleines bakken met de hoeveelheid beslag die ik had.

Eet de madeleines binnen 3 dagen op en bewaar ze bijvoorbeeld in een koektrommel. Hoe langer je ze bewaart, hoe droger ze worden.

Madeleines_4