Gingerbread koekmannetjes

Gemberkoekjes of gingerbread man voor kerst - recept van Bakmuts

Een aantal jaren geleden maakte ik deze gingerbread koekmannetjes. Deze concepttekst staat dus letterlijk al een paar jaar klaar (oeps), maar nu komt het dan eindelijk online! Het deeg is makkelijk te maken. Idealiter laat je het een paar uur tot een nacht in de koelkast rusten. Dit zorgt er voor dat de smaken van de specerijen goed in het deeg trekken en ook verbetert het de structuur van de koekjes (lees: ze lopen nauwelijks uit in de oven). Maak de koekjes af door met glazuur een gezichtje en andere details aan te brengen. Het recept is trouwens ook een ideale basis voor een zelfgemaakt gingerbreadhouse/peperkoekhuisje!





Gemberkoekjes of gingerbread man voor kerst - recept van Bakmuts

Gingerbread koekmannetjes

Voor een koektrommel vol

Ingrediënten

  • 145 gram roomboter (koud)
  • 150 gram donkere basterdsuiker
  • 150 gram keukenstroop
  • 1 groot ei
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 430 gram bloem + extra voor het uitrollen
  • 1 theelepel bakingsoda
  • snufje zout
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • een gemberkoekmannetje-uitsteekvorm

Voor het glazuur (recept van www.simplejoy.com)

  • 300 gram poedersuiker
  • 2 eiwitten
  • 1/2 theelepel wijnsteenbakpoeder (‘cream of tartar’)
  • een spuitzak met een spuitmondje met een kleine opening

Bereiding

Koekjes maken

We beginnen met het koekjesdeeg. Ik gebruik een keukenmachine maar met de hand moet dit ook prima te doen zijn. Meng de roomboter en de bruine basterdsuiker tot een soort botercrème. Voeg de natte ingrediënten toe: de keukenstroop, het ei en het vanille-extract. Meng tot een egale massa.

In een aparte (grote) kom doe je alle overige droge ingrediënten: de bloem, bakingsoda, zout, kaneel en speculaaskruiden. (Het klopt dat er eetlepels staan trouwens, dat is geen tikfout 🙂 ) Meng even met een garde of een vork door. Meng de droge ingrediënten nu met het egale natte mengsel. In de keukenmachine doe ik dit door steeds een flinke eetlepel van het bloemmengsel toe te voegen terwijl de machine draait. Kneed tot een deegbal.

Doe de deegbal in een kom en dek af. Laat minimaal een uur, maar bij voorkeur een nacht rusten in de koelkast.

Rol het deeg uit met wat bloem en steek de koekjes uit tot het deeg op is. Leg de koekjes op met bakpapier beklede bakplaten (of gebruik van die siliconen matten die je kunt hergebruiken, ik ben daar heel blij mee!)

Bak de koekjes in ongeveer 12 minuten af op 200 graden conventioneel (180 graden hetelucht). Controleer tegen het einde van de baktijd even of ze niet aanbranden! Laat de koekjes helemaal afkoelen en dan kun je overgaan tot versieren!

Glazuur

Voor het glazuur vond ik een goed recept online. Ik heb wel de hoeveelheden verminderd en mogelijk houd je nog steeds glazuur over op deze manier. Meng alle ingrediënten in een kom en mix tot een egaal luchtig glazuur. Doe de glazuur in een spuitzak en versier de koekjes met het glazuur. Ik hield het vrij simpel zoals je ziet op de foto. Laat het glazuur even uitharden voordat je de koekjes opeet.





Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram of Facebook.

Gemberkoekjes of gingerbread man voor kerst - recept van Bakmuts