Kerstboomkoekjes

Kerstboomkoekjes met m&m's recept bakmuts

Op Pinterest zag ik ergens een foto voorbij komen van kerstboomkoekjes met M&M’s. Dat zag er leuk en simpel uit! Ik had de kerstboomkoekjesuitsteker (Scrabble anyone?) al in huis, dus ik hoefde alleen nog maar de ingrediënten voor de koekjes en natuurlijk de M&M’s te halen.

Vorige week zondag was het dan zover. Ik ging samen met de kinderen koekjes bakken. Lees: de peuter dacht dat we gingen kleien en maakte er een rommeltje van en voor de kleuter duurde het allemaal te lang en het eindigde ermee dat ze een groot deel van het deeg heeft opgegeten. Intussen aten de man en de kinderen de M&M’s op (oké oké ik heb er ook een paar op), dus nouja. Echt een aanrader om dit recept met kinderen te maken dus 😉

Het deeg maakte ik de avond van tevoren. Om de koekjes extra kerstig te maken, heb ik een deel van het deeg groen gemaakt met kleurstof.  De kinderen vonden dat in ieder geval heel erg leuk! Als je ervoor kiest om het koekjesdeeg te kleuren met kleurstof, hou er dan rekening mee dat je de koekjes op tijd uit de oven haalt. Anders worden de koekjes bruin in plaats van groen.

Het komt er eigenlijk op neer dat je M&M’s in het koekjesdeeg drukt en het vervolgens in de oven bakt. Hou er wel rekening mee dat sommige M&M’s door de hitte openbarsten tijdens het bakken. Ik heb daarom ook geprobeerd om ze er achteraf in de koekjes te drukken (na het bakken), maar dat was geen succes. Dan zul je de M&M’s echt moeten plakken met glazuur of iets dergelijks.

Goed genoeg gekletst, op naar het recept. Ik gebruikte mijn eigen basisrecept voor knapperige koekjes.

Kerstboomkoekjes met m&m's recept bakmuts
Kerstboomkoekjes met M&M’s
Ingrediënten

Voor een koektrommel vol

– 100 gram koude boter in blokjes
– 100 gram suiker
– 200 gram bloem + extra om uit te rollen
– snufje zout
– 1 theelepel vanille-extract
– ½ theelepel bakpoeder
– 1 ei
– groene kleurstof (optioneel)

Kerstboomkoekjes met m&m's recept bakmuts
Bereiding

Mix de suiker en de boter tot een smeuïge botercrème. Klop het ei, de kleurstof en de vanille door de botercrème tot een egaal mengsel.

Ik had kleurstofgel en dit heb ik eerst opgelost in het vanille-extract. Als je de kleur niet fel genoeg vindt, los dan nog een beetje kleurstof op in een theelepel water en meng dit door het mengsel. Voeg alleen niet te veel water toe.

Zeef de bloem, het zout en het bakpoeder en voeg toe aan het mengsel. Kneed dit alles tot een deeg. Verpak het deeg in wat vershoudfolie en laat het deeg minimaal een uur rusten. Beter is het om het deeg een nacht of zelfs een hele dag te laten rusten. Hoe langer, hoe beter en hoe knapperiger is mijn ervaring!

Kerstboomkoekjes met m&m's recept bakmuts

Bestrooi het werkblad met wat bloem en rol het deeg uit. Snijd de koekjes uit. Rol het resterende deeg opnieuw uit en snijd nog meer koekjes uit. Ga door totdat het deeg op is. (Eventuele restjes kun je tot 3 maanden in de vriezer bewaren).

Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en druk de M&M’s in de koekjes.  Eventueel kun je met een rietje ook een gaatje bovenin maken. Als de koekjes gebakken zijn, kun je er een lintje door doen en in de kerstboom hangen.

Bak de koekjes in ongeveer 8-10 minuten af in de oven op 200 graden (of 180 graden hetelucht). Als je koekjesdeeg met kleurstof hebt gemaakt, hou de koekjes de laatste minuten goed in gaten in verband met verkleuren. Ik heb meestal meer deeg dan er op mijn bakplaat past, dus ik bak vaak in twee of drie delen.

Let op: de koekjes zijn in eerste instantie nog zacht als ze uit de oven komen. Ze worden vanzelf knapperig nadat ze zijn afgekoeld.

Kerstboomkoekjes met m&m's recept bakmuts