Paasei koekjes
Ik kreeg zo last minute ineens inspiratie voor deze zelf makkelijk te maken paasei koekjes (nou oke, eigenlijk zijn het flinke koeken geworden). En nee: je hebt geen bijzondere uitstekers nodig en ook geen exotische ingrediënten. Ik gebruikte mijn eigen recept voor knapperige koekjes, mengde een simpel glazuur met kleurstof en gebruikte kleine Smarties om te versieren. De ronde koekjes vorm je met je handen om tot een ei-vorm. Handig toch? Waarom ik dit niet eerder zelf had bedacht, weet ik ook niet. Misschien is het ook een leuk projectje om samen met kinderen te doen? (Hou er wel rekening mee dat je keuken daarna van onder tot boven plakt van het glazuur 😉 )
Mocht je een ander basisrecept voor koekjes gaan gebruiken, hou er dan rekening mee dat het een recept voor suikerkoekjes moet zijn. Dat betekent dat de koekjes hun vorm behouden tijdens het bakken. Wat ook handig is, maar hoeft niet per se, is om het deeg een dag van tevoren te maken en in de koelkast te laten rusten. Laat het deeg -als je daar geen zin in of tijd voor hebt- anders een half uurtje rusten in de koelkast.
Paasei koekjes
Voor ongeveer 16 koeken
Ingrediënten
– 1x het recept voor knapperige koekjes
– extra bloem voor het uitrollen
– 250 gram poedersuiker
– ongeveer 4 eetlepels water
– kleurstof (ik had 2 kleurtjes, maar maak er gerust meer)
– een stuk of 6 van die doosjes met kleine Smarties
Extra nodig:
– een glas of een ronde uitsteker
– een spuitzak met een opzetstuk met een klein gaatje OF gebruik gewoon een lepeltje
– een tandenstoker
– een bakplaat met bakpapier
Bereiding
Bestrooi het werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een dikke plak (ongeveer een halve cm dik). Plakt het deeg nu heel erg? Zodanig dat je het nauwelijks kun uitrollen? Waarschijnlijk is het deeg dan iets te nat. Kneed een eetlepel extra bloem door het deeg. Als dat niet voldoende is, doe dan nog een eetlepel erbij. Als het goed is, wordt het deeg wat droger nu en kun je het makkelijker uitrollen.
Gebruik een glas of een ronde uitsteker om ronde koekjes uit te steken. Leg het deeg op de met bakpapier bekleedde bakplaat en vorm het rondje met je handen tot een ei. Ga niet uitgebreid zitten kneden maar vouw je handen om de randen en duw iets meer bij elkaar. Een ei heeft een puntje bovenop en een iets rondere onderkant. In totaal kun je ongeveer 16 koeken maken.
Bak de koeken ongeveer 10-11 minuten in het midden van de oven op 200 graden conventioneel (of 180 graden hetelucht). Laat ze daarna iets afkoelen. Waarschijnlijk moet je de koeken in twee delen bakken, tenzij je een hele grote oven hebt.
Voor het glazuur bedenk je eerst hoeveel kleuren je gaat gebruiken. Gebruik je net als ik twee kleuren, dan verdeel je de poedersuiker over twee kommetjes. Ik gebruik een soort kleurstofgel en meng de kleuren met twee eetlepels water. Voeg het gekleurde water toe aan de poedersuiker en meng goed. Kijk of het glazuur vloeibaar genoeg is om te kunnen spuiten of scheppen. Zo niet, voeg dan een piepklein beetje water toe om het te verdunnen (niet te veel, want het is al snel te dun). Als je een spuitzak gebruikt, dan kun je het glazuur hier in doen en de opzetstukken bevestigen. Als je de spuitzak gebruikt: maak eerst een rand rondom de koek en vul daarna het rondje in met glazuur. Gebruik eventueel een tandenstoker om het glazuur netjes te verdelen. Gebruik je een lepeltje? Schep dan wat glazuur in het midden van het koekje en smeer voorzichtig uit over de hele koek.
Versier de koeken met de Smarties zolang het glazuur nog nat is. Laat de koeken nu drogen. Zodra het glazuur droog is, kun je ze opeten of in een koektrommel bewaren. Hier blijven ze minstens drie dagen goed.
Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.