Hapjes met kaas, zoete ui en walnoot

Bladerdeeghapjes met kaas, ui en walnoot recept van Bakmuts

Regelmatig krijg ik inspiratie voor recepten doordat ik moet denken aan bepaalde combinaties. Ik bedacht me dat ik de combinatie, kaas, uien en walnoot erg lekker vind en ik wilde dit transformeren in een klein hartig hapje. Lekker voor bij de borrel, high tea of op een feestje.

Het moest niet zomaar kaas en ui bij elkaar gestopt zijn, nee de ui moet eerst zacht gegaard worden. Ik dacht aan de uienchutney die ik ooit maakte en dat werd mijn inspiratie voor de vulling van dit bladerdeeghapje. Bovenop deed ik wat walnoten voor de crunch. Het hapje was een groot succes met kerst (lees: deze schaal was het eerste leeg!) Mocht je dus nog wat inspiratie nodig hebben voor een lekker, makkelijk te maken hapje: maak dan vooral dit recept!

Bladerdeeghapjes met kaas, ui en walnoot recept van Bakmuts
Hapjes met kaas, zoete ui en walnoot
Ingrediënten

Voor ongeveer 12 hapjes (verdubbel het recept als je er meer nodig hebt)

– 2 middelgrote uien
– 1 eetlepel (poeder)suiker
– 1 eetlepel witte wijnazijn
– 1 takje tijm
– olijfolie om te bakken
– 3 plakjes bladerdeeg
– oude geraspte kaas (een paar eetlepels; ik heb het niet gewogen om eerlijk te zijn)
– een aantal walnoten grof gehakt
– een ei om het bladerdeeg te bestrijken
– een minimuffinvorm

Bereiding

Snijd de de uien in halve ringen. Doe wat olijfolie in de pan en bak de uienringen zachtjes met de deksel op de pan. Voeg na ongeveer 5 minuten één eetlepel suiker toe en roer goed door. Voeg daarna één eetlepel witte wijnazijn toe. Leg het takje tijm op het mengsel. Doe de deksel weer op de pan en laat het uienmengsel ongeveer 20 minuten bakken. Roer af en toe door en let op dat het niet aanbakt. De uien worden steeds bruiner en heel zacht. Verwijder het takje tijm.

Vet de minimuffinvorm in. Ik doe dat met een beetje olie en wat bloem. Schud het te veel aan bloem uit vorm.

Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien en snijd ieder plakje in 4 vierkantjes. Leg in iedere holte van de muffinvorm een vierkant plakje.

Verdeel het uienmengsel over de bladerdeegplakjes. Strooi daar bovenop wat geraspte kaas (naar smaak, ik deed ongeveer een theelepel per hapje). Verdeel de gehakte walnoten over de kaas.

Bladerdeeghapjes met kaas, ui en walnoot recept van Bakmuts
In stapjes: links de ui, midden met de kaas, rechts met de walnoten

Kluts een ei in een kommetje en smeer met een kwastje wat ei over de nog zichtbare bladerdeegrandjes. Bak de hapjes vervolgens in ongeveer 20 minuten af in het midden van de oven op 220 graden (conventioneel). Laat de hapjes iets afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt.

Bladerdeeghapjes met kaas, ui en walnoot recept van Bakmuts
Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.