Kerstkransjes

kerstkransjes_2

Nog een paar dagen en dan is het weer kerst! Hebben jullie er ook zo’n zin in? 🙂 Voor vandaag heb ik een makkelijk recept, namelijk: kerstkransjes van meringue. Leuk om met de kinderen te doen én het staat ook nog leuk in de kerstboom. Als ze de boom halen natuurlijk.

Het recept heb ik al eens eerder geplaatst, maar ik zal het nog even herhalen met de instructies om er ook kransjes van te maken. Ik heb deze keer wel de kleurstof eerder toegevoegd (bij wijze van test) en dat werkte perfect. Ik heb twee keer onderstaand recept gemaakt in twee verschillende kleuren. De groene kransjes waren met een kokossmaak en de roze met amandelsmaak.

Fijne feestdagen!

kerstkransjes_1
Kerstkransjes
Ingrediënten

Voor ongeveer 12 kerstkransjes
– 2 eiwitten
– klein snufje zout
– 100 gram fijne kristalsuiker
– 1 theelepel maïzena
– een smaakje: bijvoorbeeld 1 theelepel vanille-extract, 1 theelepel amandelextract (/-aroma) of 1 eetlepel siroop: vlierbloesemsiroop, kokossiroop, etc.
– een klein beetje voedingskleurstof
– een busje met eetbare sprinkles, glitters, etc.

Extra nodig
– een klein beetje citroensap (uit een flesje) of azijn voor het ontvetten van de kom
– een (hand)mixer
– een spuitzak (of ziplockzakje) met een spuitmond
– bakpapier en evt. een glas + potlood

Bereiding

Basis eiwitten stijf kloppen
Voor het opkloppen van eiwitten is het handig om een paar basisregels te hanteren. Zo kun je het beste eiwitten in een glazen of aluminiumkom mixen. Om eiwitten mooi op te kunnen kloppen, moet de kom waarin je ze stijf klopt en de mixer goed zijn ontvet. Ik doe dit door wat citroensap (uit een flesje) of azijn in de kom te doen. Vervolgens veeg ik met behulp van een keukenpapiertje de kom ‘schoon’. Tot slot is het van groot belang dat er géén eidooier bij het eiwit zit. Dan worden de eiwitten namelijk niet stijf.

Zodra de kom is ontvet, doe je de eiwitten in de kom. Als je kransjes met een kleurtje wilt, voeg nu dan ook de voedingskleurstof toe. De kleur wordt dan gelijk goed door het eiwit gemengd. Begin rustig met mixen en bouw de snelheid van het mixen langzaam op. Je zult zien dat de eiwitten witter beginnen te worden en beginnen te schuimen. Voeg nu het snufje zout toe. Klop verder met de mixer totdat de eiwitten volledig stijf zijn. Dit kan zeker vijf minuten of langer duren. (Test: Als je de kom ondersteboven boven je hoofd kunt houden zonder dat de eiwitten eruit vallen, zijn ze goed stijf. Zo niet, dan kun je een douche nemen en opnieuw beginnen :-))

Voeg nu de maïzena en eetlepel voor eetlepel de suikers toe. Zorg ervoor dat de suiker eerst volledig is opgenomen door het eiwit, voordat je de volgende eetlepel toevoegt. Ga door totdat alle suiker op is. (Hiervoor hoef je niet de mixer te gebruiken. Als je de mixer wel wilt gebruiken, zet hem dan op de laagste stand.)

Het basisschuim is klaar! Vind je dit te saai en wil je wat meer smaak of kleur? Roer dan een theelepel essence door het schuim (bijv. vanille, citroen of andere smaakjes die te koop). Let er overigens op dat je niet te veel vocht toevoegt, omdat het schuim dan weer kan inzakken.

kerstkransjes_3

Je kunt ervoor kiezen om de kransjes met de hand te spuiten, maar je kunt ook met behulp van een glas rondjes tekenen op het bakpapier. De kransjes zetten niet meer uit in de oven, dus je kunt ze redelijk dicht op elkaar tekenen. Hou er alleen wel rekening mee dat het schuim dikker is dan de potloodtekening die je maakt.

Bekleed een bakplaat met bakpapier (potloodzijde aan de onderkant) en doe het schuim in een spuitzak. Ik heb een gekartelde spuitmond en daarmee heb ik steeds in één keer een rondje gemaakt. Bestrooi de kransjes daarna met eetbare sprinkles, glitters, etc.

Om extra knapperige kerstkransjes moeten ze behoorlijk lang in de oven staan. Ik deed er drie uur over (nouja mijn oven dan) om perfect knapperige kerstkransjes te krijgen. Bak de kransjes minimaal 2 uur, maar het liefst 3 uur, in het midden van de oven op een temperatuur van 110 graden (100 graden hetelucht) af. Ze de oven uit en laat de kransjes een uur in de nog warme oven staan.

Hang ze in de kerstboom, eet ze direct op en als dat niet lukt: bewaar ze dan in een plastic bakje of koektrommel. Ze blijven zeker een week lekker knapperig.

Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

kerstkransjes_4