Basis: hoe maak ik de lekkerste koekjes?

Chocolate chip cookies Bakmuts

Toen ik ooit begon met het zelf bakken van koekjes was voor mij de teleurstelling altijd groot als de koekjes er nooit uitzagen als op het plaatje. Heb je zo je best staan doen om mooie vormpjes uit te drukken, veranderen de koekjes in de oven ineens in een grote plak koek waar geen vorm meer in te herkennen is. Herkennen jullie dit? De lol is er dan wel snel af, kan ik je zeggen. Ik ben op een gegeven moment gaan lezen hoe ik dit anders kon doen en het leek mij leuk om deze tips te delen! Zeker, omdat ik zie dat jullie vaak zoeken naar ‘krokante koekjes’ of: ‘hoe krijg ik mijn koekjes knapperig?’

Zie hier mijn tips om zelf thuis de beste koekjes te maken.

Tip 1. Let op de verhouding bloem met boter en suiker

Wil je knapperige koekjes? Let dan goed op de verhoudingen tussen de bloem met de boter en de suiker in het recept. Mijn ervaring is dat de hoeveelheid bloem ongeveer twee keer zo groot moet zijn in verhouding tot de boter en de suiker. De bloem zorgt ervoor dat de koekjes een lekkere bite krijgen. Te veel boter zorgt ervoor dat de koekjes te makkelijk hun vorm verliezen in de oven. Probeer bijvoorbeeld mijn basisrecept voor knapperige koekjes. Heb je eenmaal een goed recept gevonden, blijf deze dan gewoon gebruiken en pas evt. aan naar je eigen smaak.

Tip 2. Laat het deeg rusten

Ik weet het, het is heel moeilijk. Je wilt *nu* koekjes bakken en niet pas morgen, maar geloof me. Laat het deeg een nachtje tot een hele dag rusten in de koelkast en de koekjes worden er knapperig van en het zorgt ervoor dat de koekjes hun vorm behouden in de oven. Ik leerde deze truc toen ik op zoek was naar het beste recept voor chocolate chip cookies en het werkt echt! Sinds ik mijn koekjesdeeg laat rusten, heb ik nooit meer een grote uitgelopen plak koek in de oven aangetroffen.

Tip 3. Werk snel en/of bewaar een deel van het deeg in de koelkast

Toen ik laatst koekjes aan het maken was met de kinderen, besefte ik me hoe snel je eigenlijk moet werken met koekjesdeeg. Door de warmte van je handen en de temperatuur in de kamer, warmt het koekjesdeeg snel op. Hierdoor wordt het zacht, plakkerig en eigenlijk gewoon onhandelbaar. Mijn tips hiervoor: zet eerst alles klaar (bloem, steekvormpjes, etc.) en pak dan pas het deeg. Heb je veel deeg? Snijd het dan in drie of vier delen en bewaar de andere delen in de koelkast. Zo kun je steeds met een koud deeg werken en dat werk echt veel prettiger. Je kunt het deeg makkelijker uitrollen en je kunt het makkelijker verplaatsen naar de bakplaat. Is het deeg echt veel te plakkerig? Dan wil het nog wel eens helpen om een beetje extra bloem door het deeg te kneden.

Tip 4. Maak de koekjes even groot

Misschien is dit een open deur tip, maar het scheelt echt als je de koekjes ongeveer even groot maakt. De baktijd van de koekjes is dan gelijk. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld een (ijs)lepel te gebruiken en steeds een gelijke hoeveelheid te pakken. Een andere optie – voor de pietjes precies – is om de weegschaal te gebruiken. Weeg hoeveel deeg je hebt en deel dit door het aantal koekjes dat je wilt maken. Weeg deze hoeveelheid af en voilà, alle koekjes zijn even groot!

Tip 5. Bak de koekjes gelijkmatig

Zorg ervoor dat de koekjes altijd in het midden van de oven worden gebakken. Als het even kan niet op de heteluchtstand, maar op de conventionele stand. Draai de bakplaat halverwege de baktijd een keer om, zodat alle koekjes gelijkmatig bakken. Waarom je de bakplaat moet draaien? De oven is vaak niet overal even warm. Door de bakplaat een keer te draaien, krijgen alle koekjes – in theorie – even veel warmte.

Tip 6. De koekjes blijven zacht

Koekjes komen altijd zacht uit de oven. Dat hoort zo en ze worden vanzelf hard en knapperig als ze zijn afgekoeld. Soms zijn de koekjes na het afkoelen nog steeds zacht. Het kan zijn dat het recept (te) veel boter bevat, waardoor ze zacht blijven. Het kan ook zijn dat de koekjes niet helemaal gaar gebakken zijn. Ik had dit met kruidnoten die ik ooit bakte. Na het afkoelen bleken de kruidnoten nog steeds te zacht. Als de koekjes echt nog niet gaar zijn, dan is de oplossing heel simpel: zet ze nog even terug in de oven. Begin eerst met 5 minuten extra en kijk of de smaak dan beter is.

Tip 7. Koekjesdeeg bewaren

Bonustipje die de koekjes niet persé lekkerder maken, maar waar je wel blij van kunt worden als je *nu* koekjes wilt bakken en het deeg niet eerst wil laten rusten: vries het deeg in! Je kunt het deeg tot een dikke slang rollen en inpakken in plastic folie. Na het ontdooien (in de koelkast) kun je het deeg makkelijk in plakken snijden en hup zo bakken! Het koekjesdeeg is in de vriezer ongeveer drie maanden houdbaar. Je kunt het ook in de koelkast bewaren, maar zeker als je ei hebt gebruikt moet je het wel binnen een paar dagen bakken.

Dat waren ze dan! Mijn tips om de lekkerste koekjes thuis te bakken. Heb je zelf nog een goede tip? Laat het mij dan weten!