Oliebollen en een gelukkig nieuwjaar!
Via deze weg wil ik jullie alvast een gelukkig nieuwjaar toewensen met al het geluk en gezondheid voor 2015. Dit jaar was het jaar waarin ik met Bakmuts begon. Ik heb er veel plezier aan beleefd met dit avontuur te beginnen en mijn recepten met jullie te delen. De laatste paar maanden was het wat rustiger hier door diverse omstandigheden. Desondanks ga ik met volle moed ook in 2015 verder met het bakken en braden en het delen van recepten. Als uitsmijter voor dit jaar trakteer ik jullie daarom op een schaal oliebollen (uit de cakepopvorm). Het recept staat erbij, maar misschien is dat wat voor volgend jaar? (Aangezien ik wat laat ben met plaatsen.. *understatement*) Veel plezier vanavond en tot volgend jaar!
Zoals ik hierboven aangaf komen de oliebollen op de foto uit een cakepopvorm. Manlief wil niet dat er binnen gebakken wordt en ik had geen zin om buiten te frituren. Eergisteren testte ik of het lukte om oliebollen te bakken in de cakepopvorm en tot mijn verbazing ging het prima! Het recept is gewoon een standaard oliebollenrecept (afkomstig uit een oud Margriet basiskookboek). Ik zal beide werkwijzen hieronder omschrijven, zowel voor de cakepopvorm als de friteuse dus. Overigens zijn de oliebollen uit de cakepopvorm kleiner en ook wat droger dan je gewend bent uit de friteuse. Door de toevoeging van appel of rozijnen werd dit overigens wel een stuk minder. Voordeel is wel dat de cakepopvorm minder troep en vettigheid oplevert dan een friteuse.
Oliebollen
Ingrediënten
Voor +/- 40 cakepop-oliebollen of +/- 25 normale oliebollen
– 500 gram bloem
– flinke snuf zout
– 400 ml lauwe melk
– 1 ei, geklutst
– 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
Voor de vulling koos ik voor*:
– 100 gram rozijntjes en/of krenten (vooraf geweekt in water) en
– 2 geraspte appels
* Ik heb het deeg gesplitst en de vulling verdeeld over beide helften.
Bereiding
Doe de bloem in een kom en roer het zout erdoor. Maak een kuiltje in de bloem en schenk de helft van de lauwe melk en het geklutste ei toe. Voeg de gist toe en roer met een lepel, spatel of iets anders geleidelijk het vocht door de bloem. Voeg geleidelijk de rest van de melk toe en blijf roeren totdat een behoorlijk dik beslag ontstaat.
Op dit punt heb ik het deeg gesplitst en heb ik de rozijnen aan het ene beslag en de appel aan het andere beslag toegevoegd. Hou je niet van smaakjes? Voeg dan niets toe. (In de cakepopvorm krijg je dan wel wat drogere oliebollen met een harde/knapperige buitenkant.)
Laat het beslag afgedekt met een theedoek minimaal een uur rusten. (Bijvoorbeeld in de buurt van de verwarming. Zodra het beslag in volume is verdubbeld, kun je gaan bakken.
Oliebollen uit de cakepopvorm
Ik heb een vorm die in de oven moet (van de Hema). Verwarm de oven voor op 200 graden hetelucht (dat werkte bij mij het beste). Vet de cakepopvorm in met (flink wat) olie en vul de holten met beslag. Zet de vorm in de oven en bak de oliebollen in ongeveer 20-25 bruin. Bij mij bleef de bovenkant wat lichter van kleur dan de onderkant. Hoewel ik steeds na vijftien minuten de bollen omdraaiden, bleef ik dit houden. (Ik heb geen cakepopapparaat, dus ik weet niet hoe lang ze daar in moeten bakken, helaas!)
Oliebollen bakken in olie
Verwarm een pan of friteuse met (veel) zonnebloemolie tot ongeveer 170-180 graden. (Hoeveelheid olie in een gewone pan: de oliebollen moeten kunnen ‘zwemmen’.) Vet een lepel in met wat olie en schep een lepel beslag in de pan. Mijn ervaring is dat je er ongeveer 4 tot 5 tegelijkertijd kunt bakken. Draai de oliebollen om met een lepel/spatel zodra de onderkant bruin is en bak de andere kant bruin. Laat ze uitlekken in een schaal bedekt met keukenpapier. Tip van flip: maak de oliebollen niet te groot, want dan worden ze niet gaar!
Eet de oliebollen met veel poedersuiker 🙂
Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.