Pompoen verwerken tot puree of blokjes

Pompoen verwerken recept van bakmuts

Het leek mij – vooral voor mezelf – handig om eens uit te werken hoe ik zelf een pompoen verwerk of klaarmaak, voordat ik het in een recept gebruik. Het gaat dan om de manier waarop ik pompoenpuree of pompoenblokjes maak. Ik vergeet steeds hoe ik het moet doen en het boekje waarin ik dit ‘recept’ heb verwerkt, raak ik ook regelmatig kwijt hier in huis.
Dus daarom een werkwijze voor het verwerken / slachten / garen van pompoen!

De makkelijkste manier is om de pompoen in de magnetron te garen en daarna te verwerken tot een puree. Ik heb het ook wel een in de oven geprobeerd, maar de magnetron is écht sneller. Je zou de pompoenblokjes ook kunnen koken, maar dat maakt de puree erg waterig en dat willen we natuurlijk niet.

En wat doe je dan eigenlijk met die pompoenblokjes of die pompoenpuree? Nou je kunt er heerlijke soepen van maken (zoals deze of deze) of pompoentaart. Ik heb ook ooit een keer een heerlijke pompoenquiche gemaakt van puree. Dat recept zal ik binnenkort ook nog eens delen. Daarnaast kun je de pompoen ook prima invriezen, zodat je het later in een recept kunt verwerken. Handig toch!

Pompoen verwerken recept van bakmuts
Pompoen verwerken tot pompoenpuree of pompoenblokjes
Ingrediënten

– 1 pompoen (bijv. een flespompoen)

Bereiding

Pompoenpuree
Was de pompoen onder de kraan en droog af. Snijd de pompoen door in de lengte en verwijder de zaden en draden. Snijd de pompoen in een paar grote stukken en leg deze in een magnetronbestendige schaal. Leg de stukken met de schil naar boven. Gaar de pompoen in ongeveer 10-15 minuten op 900 Watt in de magnetron. Kijk na vijf minuten even hoe het met de pompoen is. Prik met een vork om te voelen hoe gaar de pompoen is en herschik de pompoen op het bord of de schaal. Bij een flespompoen zie je aan de schil – die wordt wat glazig/glanzend – of deze al bijna gaar is. Let op: mogelijk is 10-15 minuten te lang en is de pompoen al eerder gaar. Een pompoen van ongeveer 1,5 kilo was bij mij pas na een kwartier gaar. Een kleinere pompoen zal eerder gaar zijn.

Laat de pompoen iets afkoelen en verwijder daarna met hulp van een lepel het vruchtvlees. Pureer het vruchtvlees met een staafmixer en laat de puree afkoelen of vries het in porties in.

Pompoen verwerken recept van bakmuts

Pompoenblokjes
Voor blokjes kun je de werkwijze van hierboven gebruiken, alleen krijg je dan wel al gegaarde blokjes. Ook moet je opletten om de pompoen niet te ver door te laten garen, want dan lukt het echt niet meer om er blokjes van te maken.

De oldschool manier is om de pompoen te schillen met een dunschiller (tenzij je een hokkaidopompoen – zo’n knaloranje bolletje zoals op de foto’s – hebt, want daarvan is de schil eetbaar). Snijd de pompoen in de lengte door en verwijder de zaden en de draden. Snijd de pompoen daarna in repen en vervolgens in blokjes. Verwerk de pompoenblokjes in het recept dat je wilt gebruiken of vries de blokjes in. Ik doe de blokjes dan in een doosje. In de vriezer zijn ze minimaal 3 maanden houdbaar.

Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Pompoen verwerken tot blokjes of puree recept van Bakmuts