Roze koeken

recept roze koeken bakmuts

Geïnspireerd door de roze koeken die ik in de supermarkt kocht, ging ik op zoek naar een lekker recept om zelf roze koeken te bakken. Op internet lijkt iedereen het er over eens te zijn dat de bodem bestaat uit een gewoon cakedeeg, zonder rijsmiddelen, en dat de topping een roze glazuur is met een fruitachtig smaakje. Ik liet me inspireren door het recept van Karin Luiten (zie hier haar versie), maar gaf hier mijn eigen smaak en draai aan.

De koeken zijn zacht van structuur, zachter dan uit de winkel, en het glazuur lijkt heel erg op die van de koeken uit de winkel. Eventueel kun je, om moeder natuur te helpen, het glazuur zelf feller roze maken door een kleurvoedingsstof toe te voegen anders blijft deze wat bleekjes.

recept roze koeken bakmuts
Roze koeken
Ingrediënten

Voor 12 koekjes

Voor de bodem
– 100 gram roomboter op kamertemperatuur
– 100 gram fijne kristalsuiker of basterdsuiker
– 2 eieren
– 1 theelepel vanille-extract
– 110 gram bloem
– snuf zout

Voor het glazuur
– 75 gram poedersuiker
– 3 eetlepels grenadinesiroop
– optioneel: een klein beetje roze voedingskleurstof

Bereiding

Mix met de mixer of keukenmachine de roomboter en de kristalsuiker of basterdsuiker tot een zachte botercrème. Dit duurt ongeveer vijf minuten. Voeg de vanille toe en een voor een de eieren, terwijl je blijft kloppen. Schep lepel voor lepel de bloem met het zout door het beslag totdat het een egaal mengsel is.

Vet een muffinvorm in met wat olie of boter en bestrooi met een beetje bloem. Schep in iedere holte ongeveer een eetlepel beslag. Bedek de muffinvorm met wat bakpapier en leg hier bovenop een bakplaat. Dit voorkomt dat de cakejes te veel gaan rijzen in de oven.

Bak de cakejes 15 minuten in een voorverwarmde oven van 160 graden. Verwijder vervolgens de bakplaat en het bakpapier en bak nog eens vijf minuten. Controleer met een houten prikker of de cakejes gaar zijn. Zo ja, haal ze dan uit de oven en laat afkoelen.

Meng voor het glazuur de poedersuiker met de siroop en eventueel de kleurstof. Als je een kleurstofpasta hebt, is het handigst is om de kleurstof eerst te mengen met de siroop en dan pas aan de poedersuiker toe te voegen. Je moet een dikke pasta krijgen, dus het kan zijn dat je iets meer of juist minder siroop nodig hebt. (Als het glazuur te dun is, voeg dan wat extra poedersuiker toe.) Dip de koeken in het glazuur. Het handigst is om de koeken in het glazuur te draaien van links naar rechts. Zo wordt het het mooist verdeeld. Tip: gebruik evt. een lepel om ze uit het glazuur te vissen. Door het draaien kunnen de koeken namelijk vacuüm zuigen in het glazuur.

Laat de koeken op bakpapier of een rooster (met (bak)papier eronder) uitlekken en uitharden. De koeken zijn ongeveer 3 dagen houdbaar in een afgesloten trommel. Het glazuur kan wel weer wat zachter worden is mijn ervaring.

Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

recept roze koeken bakmuts