Sinaasappel-abrikozenjam

Sinaasappel-abrikozenjam en oranjebloesemwater recept bakmuts

Laatst bladerde ik door mijn receptenboekje en toen kwam ik dit recept tegen: een jam met sinaasappels, abrikozen en oranjebloesemwater. Deze combinatie sprak me gelijk aan. Daarnaast stond er (uiteraard..) nog een volle fles oranjebloesemwater in de kast, dus ik kon beginnen! Het is een recept dat ik ooit uit een tijdschrift heb gescheurd, ik vermoed de Viva of de Flair, maar zeker weten doe ik het niet.  (Op internet kon ik het ook niet vinden.) Het recept beschreef niet van alle ingrediënten de exacte hoeveelheden, dus hier en daar heb ik wat gegokt. Het onderstaande recept levert een frisse, lichtzure jam op. Mocht je hem zoeter willen hebben, voeg dan wat extra suiker toe.

Oranjebloesemwater vind je overigens bij de Marokkaanse of misschien ook Turkse groenteboer/-slager. Ik heb ze verder ook op de markt in Rotterdam gezien. Eventueel kun je het ook gewoon weglaten.

Sinaasappel-abrikozenjam en oranjebloesemwater recept bakmuts
Sinaasappel-abrikozenjam (met oranjebloesemwater)
Ingrediënten

Voor ongeveer 2 potten jam

– 3 sinaasappels
– 200 gram gedroogde abrikozen
– 75 gram suiker
– (optioneel:) 1 theelepel oranjebloesemwater

Bereiding

Schil de sinaasappels en zorg ervoor dat je zoveel mogelijk de witte schil en vliesjes verwijdert. (In plaats van met de hand de schil er vanaf te halen, heb ik de schil er vanaf gesneden met een mes.) Trek de sinaasappelparten los van elkaar en snijd in stukjes. Snijd vervolgens de gedroogde abrikozen in kleine stukjes.

Doe de sinaasappels en de abrikozen in een pannetje en roer de suiker er doorheen. Verwarm het fruit en laat op een laag vuur inkoken tot jam. Pureer de jam met een staafmixer tot een gladde massa en roer het oranjebloesemwater erdoorheen. Giet de jam in gesteriliseerde potten* en laat ze hierin afkoelen. De jam is in een afgesloten en gesteriliseerde pot zeker 2 à 3 maanden houdbaar. Na openen binnen 3 weken consumeren. De jam smaakt erg goed als beleg op een cracker of geroosterde boterham.

*Je kunt de potjes steriliseren door ze in heet water met soda schoon te maken, af te spoelen en daarna omgekeerd goed te laten drogen. Doe hetzelfde met de deksels. Doe de deksels op de potjes en zet deze ondersteboven op het aanrecht en laat afkoelen.

Sinaasappel-abrikozenjam en oranjebloesemwater recept bakmuts