Aardbeienjam

Aardbeienjam met minder suiker recept bakmuts

Jam is een van mijn favoriete soorten beleg. Als ik ’s ochtends brood is, dan is dat vrijwel altijd met jam, maar dan wel bij voorkeur de halvajam. Niet omdat ik op dieet ben, maar omdat ik dit lekkerder vind dan pure jam met veel suiker. Jam kun je uiteraard op veel andere manieren gebruiken dan alleen op een boterham. Met Pasen maakte ik zelf scones en deze serveerde ik met deze eigengemaakte aardbeienjam. Ook gebruikte ik de jam eerder als vulling in een taart.

Ik gebruik voor dit recept geleisuiker speciaal, omdat ik niet zo dol ben op mierzoete jam. Deze suiker bevat minder suiker en meer fructose met als resultaat een jam die snel klaar is, maar die niet te zoet is. Aangezien ik echter minder geleisuiker toevoeg dan op de verpakking staat aangegeven, heb ik een extra eetlepel citroensap toegevoegd. In citroen(sap)zit namelijk fructose en dit zorgt ervoor dat de jam dik wordt. Aardbeien zijn vruchten die van nature weinig fructose bevatten en dus zul je de fructose apart moeten toevoegen. (Fructoserijke vruchten zijn bijvoorbeeld citroen, sinaasappel en appel.) Overigens kun je de jam ook met gewone suiker maken en met meer citroensap. Ik heb hiervoor niet gekozen, omdat ik eerder las dat je de jam dan veel langer moet koken en dat goed geen recht aan de smaak.

Aardbeienjam met minder suiker recept bakmuts




Aardbeienjam
Ingrediënten

Voor 2 potten jam (+/- 600 gram)

– 500 gram aardbeien
– 125 gram geleisuiker speciaal
– 1 eetlepel citroensap

Bereiding

Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en snijd de aardbeien in kleine blokjes. (Indien je liever geen stukjes in de jam wilt, kun je aardbeien ook pureren in een keukenmachine.) Doe de aardbeien in een pannetje en zet op een laag vuur. Laat de aardbeien langzaam warm worden. Er zal wat vocht uit de aardbeien komen, waardoor er steeds meer een soort compôte ontstaat. Voeg in dit stadium (na ongeveer 5-7 minuten) de suiker en het citroensap toe en roer goed door. Breng zachtjes aan de kook en laat vervolgens twee minuten doorkoken. Op de aardbeienjam zal een laagje schuim komen, eventueel kun je dit eruit scheppen maar dat is verder niet noodzakelijk.

Giet de jam in twee steriele lege potjes, bijvoorbeeld oude potjes jam. Je kunt de potjes steriliseren door ze in heet water met soda schoon te maken, af te spoelen en daarna omgekeerd goed te laten drogen. Doe hetzelfde met de deksels. Doe de deksels op de potjes en zet deze ondersteboven op het aanrecht en laat afkoelen. De reden dat de potten ondersteboven worden gezet is om de potten vacuüm te laten trekken.