Wortelsoep
Ik had een grote zak winterpenen over (nog van een ander recept) en besloot om hier een soep van te maken. Flink wat wortelen, aardappel, een ui en een klein beetje komijn. Het werd heerlijke dikke, haast romige, soep. De Griekse yoghurt of crème fraîche is een goede tegenhanger voor de lichtzoete soep, maar kun je ook prima weglaten.
Wortelsoep
Ingrediënten
Voor 3-4 personen
- 400 gram winterpeen
- 1 grote ui
- 1 grote aardappel
- 3 teentjes knoflook
- olie of boter om in te bakken
- 1 theelepel gemalen komijn (mag je weglaten)
- 2 bouillonblokjes
- heet water, zoveel tot de groenten onder staan (ongeveer 400-500 ml)
- creme fraîche of Griekse yoghurt voor erbij (optioneel)
Bereiding
- Ik begin met het klaarzetten van alle groenten. Schil de winterpeen en snijd vervolgens in blokjes. Doe hetzelfde met de aardappel. Snipper de ui en pel de knoflook.
- Bak de ui in wat boter of olie zacht en glazig. Ik doe de deksel dan altijd even op de pan, zodat het vocht in de pan blijft en de ui minder snel aanbakt. Pers de knoflook (of snijd deze fijn) en voeg toe aan de uien. Bak kort mee.
- Voeg daarna de stukjes peen en aardappel toe. Bak ongeveer 3 minuten.
- Roer de komijn en de bouillonblokjes door de groenten en voeg heet water toe. De groenten moeten net onder water staan.
- Breng de soep aan de kook en laat ongeveer 30 minuten zachtjes sudderen.
- Pureer de soep met een staafmixer en proef even of er genoeg zout in zit. Voeg evt. wat peper toe en verdeel over de soepkommen. Roer door elke kom wat creme fraîche of Griekse yoghurt. Lekker met brood!
Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram of Facebook.