Zelf een banketletter maken

Banketletter met bladerdeeg en amandelspijs - foto van Bakmuts

Ik weet nooit goed hoe ik dit moet noemen. Het is een banketletter, maar je hoort ook de term banketstaaf of boterstaaf. Die laatste twee zijn dan geen letters, maar het principe is hetzelfde. Hoe je het ook wilt noemen: het is lekker! Zeker met zelfgemaakt amandelspijs! Niet moeilijk om te maken en zoet gebakje dat wat mij betreft niet mag ontbreken met Sinterklaas. Eet hem warm, dan istie wat mij betreft het lekkerst. Verwarm de oven op 180 graden en verwarm de stukjes banketletter ongeveer 5 minuten, dan kun je hem ook een dag later – als hij dat haalt 😉 – ook nog warm eten.





Banketletter met bladerdeeg en amandelspijs - foto van Bakmuts
Banketletter met amandelspijs en bladerdeeg
Ingrediënten

– 4 blaadjes roomboterbladerdeeg (je kunt ook wat van een rol bladerdeeg gebruiken)
– bloem voor het uitrollen
– 300 gram amandelspijs (gebruik dit recept)
– 1 ei (om te bestrijken)

Bereiding

Maak eerst de amandelspijs volgens dit recept. Het mooiste zou zijn om de spijs eerst een poosje te laten rijpen, maar ik kan me zo voorstellen dat je NU een banketletter wilt maken en niet pas over twee weken. Wat mij betreft gebruik je de spijs gewoon gelijk. Uiteraard kun je ook gewoon kant-en-klare spijs gebruiken, maar persoonlijk vind ik zelfgemaakte wat lekkerder.

Laat het bladerdeeg ontdooien. Bestrooi het aanrecht met wat bloem. Wat ik altijd doe, is de blaadjes in de lengte doorsnijden, zodat je rechthoeken krijgt. Ik leg steeds twee rechthoeken op elkaar en maak vervolgens een horizontale trein aan bladerdeegblaadjes (er liggen er steeds twee op elkaar en dan in totaal vier naast elkaar). Duw de randjes wat aan met je handen, zodat je een lange horizontale lijn aan bladerdeeg krijgt. Bestrooi met nog wat bloem en rol dan uit tot een grote rechthoek. Maak van de amandelspijs een dunne worst en leg dit in het midden van het bladerdeeg. Vouw de randen van het bladerdeeg om de amandelspijs, zodat je een een worst krijgt. Vouw de uiteinden naar binnen en druk de naden dicht.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verplaats de boterstaaf-to-be voorzichtig naar de bakplaat en leg met de naad naar beneden. Vouw de boterstaaf in de letter die je wilt maken of maak er gewoon een rechthoek van. Ik maakte de letter S. Kluts vervolgens een eitje en meng met een eetlepel koud water. Bestrijk de boterletter royaal met ei.

Bak de banketletter in ongeveer 30 minuten op 210 graden (conventioneel) in het midden van de oven. Hou de banketstaaf tegen het einde van de baktijd even goed in de gaten. Hij moet goudbruin worden. Als hij te licht is, verleng de baktijd dan met 5 minuten. Is al donker aan het worden, haal hem er dan gelijk uit.

De banketletter is een paar dagen houdbaar. Ik vind hem zelf warm het lekkerst, maar je kunt hem uiteraard ook koud eten. Verwarm stukjes banketletter in de oven op 180 graden voor zo’n vijf minuten.

Banketletter met bladerdeeg en amandelspijs - foto van Bakmuts




Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Banketletter met bladerdeeg en amandelspijs - foto van Bakmuts