Scones

recept scones bakmuts

Als ik aan een high tea denk, dan denk ik direct aan de warme scones met jam en clotted cream of slagroom die daarbij worden geserveerd. De Engelse broodjes – als je ze zo mag noemen? – vind ik heerlijk en ik maak ze dan ook graag als ik zelf een high tea of brunch organiseer.

Hoewel het niet moeilijk is om scones te maken, zijn er wel een paar punten waar je op moet letten als je dit recept maakt. Zo is het van belang om koude boter te gebruiken en mag je het deeg niet te lang kneden, omdat het anders niet goed zal rijzen. Vooral dat laatste is bij mij nogal een ‘dingetje’. Vaak komen de scones toch minder goed omhoog dan ik had gehoopt, maar gelukkig komt de smaak goed in de buurt van de scones die ik bij high tea’s in restaurants krijg. Tot slot is het deeg erg plakkerig, maar dat hoort zo. Het kan zo wat lastiger zijn om het uit te rollen (gebruik daarom extra bloem!)

recept scones bakmuts
Scones

Naar het recept van Paul Hollywood – Bakken met Paul Hollywood

Ingrediënten

Voor ca. 12 kleine of 6-8 grote scones

– 225 gr zelfrijzend bakmeel + extra bloem om uit te rollen
– 40 gram / 2 eetlepels suiker
– 1/2 tl zout
– 1 tl bakpoeder
– 40 gram koude boter, in blokjes gesneden
– 150 ml melk
– 1 theelepel vanille-extract
– 1 ei, losgeklopt, om de scones glanzend te maken

recept scones bakmuts
Bereiding

Zeef zelfrijzend bakmeel, het zout, de suiker en het bakpoeder in een grote kom. Wrijf de boter erin tot het mengsel op vochtig zand lijkt. Giet de helft van de melk erbij en meng met een (houten) lepel. Voeg beetje bij beetje de rest van de melk toe totdat zich een deeg vormt. Leg het mengsel op een met bloem bestoven werkvlak en kneed het kort (!) tot een deeg. Als je het deeg te lang kneedt, dan zullen de scones minder goed rijzen in de oven.

Paul Hollywood heeft een hele fijne techniek om meer lucht in de scones te krijgen. Hiervoor moet je het deeg tot een platte lap drukken. Vouw vervolgens het deeg dubbel. Draai het deeg 90 graden en vouw nog een keer dubbel. Dit moet je een paar keer doen, totdat je een soepel deeg krijgt. Als het deeg te plakkerig wordt, kun je een beetje bloem over het deeg strooien.

Strooi nog wat bloem op je werkblad en ook wat op het deeg. Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 2-2,5 cm dik. Trek de randen (voorzichtig) een beetje omhoog zodat het deeg niet strak op je werkblad geplakt zit.

Steek met een ronde koekjessteker (minimaal 5 cm doorsnede) scones uit. Met een glas lukt het eventueel ook, maar het beste effect bereik je met een ronde koeksteker. Leg de restjes deeg bij elkaar en rol voorzichtig opnieuw uit. Duw niet te hard, want dan gaat de lucht eruit. Steek nog een aantal scones uit. Ga net zo lang door totdat het deeg op is. Leg de scones op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze 15 minuten in de oven op 220 graden (200 graden hetelucht) of tot ze gerezen en lichtbruin zijn.

Eet ze warm met wat jam (bijvoorbeeld deze aardbeienjam of deze sinaasappel-abrikozenjam) en slagroom.

Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

recept scones bakmuts