Scones

Scones

Als ik aan een high tea denk, dan denk ik direct aan de warme scones met jam en clotted cream of slagroom die daarbij worden geserveerd. De Engelse broodjes – als je ze zo mag noemen? – vind ik heerlijk en ik maak ze dan ook graag als ik zelf een high tea of brunch organiseer.

Hoewel het niet moeilijk is om scones te maken, zijn er wel een paar punten waar je op moet letten. Zo is het van belang om koude boter te gebruiken en mag je het deeg niet te lang kneden, omdat het anders niet goed zal rijzen. Vooral dat laatste is bij mij nogal een ‘dingetje’. Vaak komen de scones toch minder goed omhoog dan ik had gehoopt, maar gelukkig komt de smaak goed in de buurt van de scones die ik bij high tea’s in restaurants krijg. Tot slot is het deeg erg plakkerig, maar dat hoort zo. Het kan zo wat lastiger zijn om het uit te rollen (gebruik daarom extra bloem!)

Overigens moet ik wel twee dingen bekennen bij dit recept. Bekentenis 1: Eigenlijk wilde ik het recept voor scones uit het boek The Vintage Patisserie hier plaatsen. Mensen die mijn blog regelmatig lezen, hadden een recept uit dit boek gisteren waarschijnlijk ook verwacht. Zondagmorgen ging ik dan ook enthousiast aan de slag. Lekker, scones bij het ontbijt! Maar dat ging anders… Een uur later hadden we een ontplofte keuken (lees: bloem overal), ieniemienie bleke scones en een humeurige bakmuts (want ik had nog steeds geen ontbijt op). Oordeel: het deeg van dat recept was zó plakkerig dat je er niets mee kon. Daarnaast had ik vooraf al een paar punten in het recept gelezen waar ik mijn wenkbrauwen bij optrok. (Ik heb toch het idee dat de schrijfster eigenlijk geen bakster is, want er staan wel meer typische dingen in het boek maar ik kan het mis hebben.) Goed, de scones waren uiteindelijk best te pruimen, maar ze waren gewoon echt niet blogwaardig. Normaal kan ik een recept wel aanpassen dat het wel lukt, maar in dit geval was ik ook even het spoor bijster. En een recept dat niet lukt of werkt, dat plaats ik niet. (Volgende week maar weer met frisse moed naar het derde recept uit het boek om te testen! Hopelijk is dat het wel waard om te publiceren.) Dat was bekentenis 1.

Bekentenis 2 is dat de scones op de foto door manlief zijn gemaakt, maar wél naar mijn eigen recept. Kon hij gelijk testen of het ook voor anderen een goed recept was. (En ik had geen zin meer om scones te maken na het eerdere fiasco.) Deze scones werden veel groter, mooier en lekkerder. Ze zijn niet zo hoog gerezen, maar ach dat mag de pret niet drukken.

Goed, hierbij dus mijn versie van het recept voor de scones.

Scones
Scones

Ingrediënten
Voor ca. 12 kleine of 6-8 grote scones

– 250 gr zelfrijzend bakmeel
– 40 gram / 2 eetlepels suiker
– 1/2 tl zout
– 1 tl bakpoeder
– 40 gram koude boter, in blokjes gesneden
– 150 ml melk
– 1 theelepel vanille-extract
– 1 ei, losgeklopt, om de scones glanzend te maken

Bereiding
Zeef het zelfrijzend bakmeel, het zout, de suiker en het bakpoeder in een grote kom. Wrijf de boter erin tot het mengsel op vochtig zand lijkt. Giet de melk er in één keer bij en meng het mengsel kort. Leg het mengsel op een met bloem bestoven werkvlak en kneed het kort (!) tot een deeg. Als je het deeg te lang kneedt, dan zullen de scones minder goed rijzen in de oven.

Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 1,5 tot 2 cm dik en steek met een ronde koekjessteker (minimaal 5 cm doorsnede) scones uit. Met een glas lukt het eventueel ook, maar het beste effect bereik je met een ronde koeksteker. Leg de restjes deeg bij elkaar en rol opnieuw uit. Steek nog een aantal scones uit. Ga net zo lang door totdat het deeg op is. Leg de scones op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze 10 minuten in de oven op 220 graden (200 graden hetelucht) of tot ze gerezen en lichtbruin zijn.

Eet ze warm met wat jam (bijvoorbeeld deze aardbeienjam of deze sinaasappel-abrikozenjam) en slagroom.

Scones