IJskoffie

Een makkelijk recept voor zelfgemaakte ijskoffie - recept van Bakmuts

Vorig jaar zomer, in 2020, toen het zo heet was heb ik echt liters ijskoffie gemaakt. Ik probeerde verschillende varianten uit, maar het recept dat ik nu deel, vond ik het lekkerst én het makkelijkst om te maken. Koffie, melk, zoetstof (suiker/zoetjes) en (heel belangrijk) ijsblokjes. Ga je voor de volledige koffietent-experience, dan voeg je daar nog een lekkere siroop aan toe (mijn tips: deze zelfgemaakte chocoladesiroop of karamelsiroop) en een flinke dot slagroom. Het is wel handig om een (ijsblokjesgeschikte) blender of iets anders te hebben waarmee je de ijsblokjes kunt vergruizen.

Het grappige is dat ik niet eens zozeer een grote koffieliefhebber ben. Waarschijnlijk omdat ik het vooral lekker vind als het zoet is. Nu heb ik ook wat uitgeprobeerd door de ijskoffie te maken door de koffie eerst zoet te maken met zoetstof en daarna amandelmelk toe te voegen in plaats van gewone melk. Ik moet zeggen dat ik dat ook echt prima vond smaken! Ik deed er dan toch nog wel een scheutje siroop doorheen, maar het is minder heftig dan als je er ook nog suiker aan toevoegt. Een optie dus als je even op de lijn wilt letten. Of net als ik een zomer lang verslaafd bent aan ijskoffie 😉

Het belangrijkste is wel dat je een voorraad ijsblokjes hebt en dat je eerst koffie zet en deze even laat afkoelen. Ik doe dit vaak ’s ochtends en dan kan ik ’s middags aan de ijskoffie. Je kunt het ook prima van oploskoffie maken trouwens. (Sorry, koffie diehards, ik weet het vers gezet uit een goed apparaat smaakt beter, maar dit kan soms ook best. En anders komt die pot oploskoffie hier nooit leeg ;-)) Ook moet je van tevoren wel ijsblokjes hebben gemaakt.

Een makkelijk recept voor zelfgemaakte ijskoffie - recept van Bakmuts
IJskoffie
Ingrediënten

Voor 4 glazen ijskoffie

– 250 ml melk (dit kan ook plantaardige melk, zoals amandelmelk zijn)
– 150 ml koude espresso (zelf gezet of gemaakt van oploskoffie)
– suiker of zoetstof naar smaak (ik voegde ongeveer 2 eetlepels suiker toe)
– siroop, zoals deze chocoladesiroop of karamelsiroop. Ook lekker met hazelnootsiroop of vanillesiroop.
– +/- 20 ijsblokjes

Bereiding

Zet eerst de espresso. Voeg de suiker of zoetstof toe en laat afkoelen.

Doe de gezoete espresso met de melk, een scheutje siroop en de ijsblokjes in een blender. Zet de blender aan tot het een tamelijk egale massa is. De ijsblokjes moeten zijn vergruisd.

Verdeel de ijskoffie over vier glazen en doe er eventueel nog wat slagroom en extra siroop overheen.

Een makkelijk recept voor zelfgemaakte ijskoffie - recept van Bakmuts
Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Een makkelijk recept voor zelfgemaakte ijskoffie - recept van Bakmuts