Hartige champignontaart met walnoten

Champignon-walnoottaartjes_2

Ik ben dol op gerechten met champignons en misschien ben ik nog wel meer dol op hartige taarten en quiches. Gelukkig heb ik inmiddels een medestander in huis die óók gek is op champignons: mijn dochter. Yes, nu zijn we in de meerderheid! Mijn man gruwelt overigens van alles wat familie is van de champignon, dus ik eet het eigenlijk alleen buiten de deur of als hij niet thuis eet.

De dag dat ik deze hartige champignontaart bakte, was het een stormachtige dag. Het deed me denken aan de herfst en daar past dit gerecht eigenlijk perfect bij. (Ja, sorry. Ik weet dat het zomer is.) Ik maakte het deeg voor de taartbodem zelf (klikkerdeklik) en vulde de taart met kastanjechampignons, walnoten, oude kaas en verse kruiden uit de tuin. De combinatie van de kastanjechampignons en de knapperige walnoten doet het erg goed en ik was dan ook zeer tevreden over dit experiment. Omdat ik dit alleen voor mezelf heb klaargemaakt, heb ik de vulling verdeeld over vier kleine taartvormen. Eentje heb ik opgegeten en de drie overige taartjes heb ik ingevroren.

Het onderstaande recept is geschikt voor één grote hartige taart of diverse kleintjes (4 stuks van 15 cm doorsnede in ieder geval). Eet de quiche als lunch of met een salade als hoofdgerecht.

Champignon-walnoottaartjes_4
Hartige champignontaart met walnoten
Ingrediënten

Voor één grote quiche (28 cm) of meerdere kleintjes

– 1 portie deeg voor hartige taart of 5 à 6 ontdooide plakjes bladerdeeg
– 400 gram kastanjechampignons
– 2 uien
– 1 teentje knoflook
– verse fijngehakte kruiden: 1 takje tijm, 1 takje rozemarijn, 1 flinke eetlepel platte peterselie
– 75 gram walnoten
– 75 gram oude kaas
– 3 eieren
– een flinke scheut melk (+/- 50 ml)
– zout en peper

Champignon-walnoottaartjes
Bereiding

Maak de champignons schoon (ik was ze onder de kraan ssshhhht..!) en snijd ze in plakjes. Snipper de ui en fruit de ui in een pan totdat ze zacht en glazig is. Pers het teentje knoflook uit boven de pan en roer de champignons erdoor. Breng op smaak met wat zout en peper en voeg de ‘harde’ kruiden toe (tijm en rozemarijn). Laat de champignons zachtjes garen.

Hak intussen de walnoten in grove stukjes. Voeg dit toe aan het champignonmengsel zodra de champignons gaar zijn. Verdeel de peterselie over het mengsel.

Vet een vorm in en rol het deeg uit. Bekleed de bodem van de taartvorm met het deeg en prik er gaatjes in met een vork. Verdeel het champignonmengsel over de bodem. Strooi de oude geraspte kaas gelijkmatig over het champignonmengsel. Kluts tot slot de eieren met de melk en wat peper en zout en giet dit over de vulling.

Bak de taart in ongeveer 30-40 minuten af in het midden van een voorverwarmde oven van 200 graden (of 180 graden hetelucht).

Wil je dit recept bewaren, zodat je het later makkelijk kunt terugvinden? Bewaar de onderstaande foto dan op Pinterest! Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten op Bakmuts? Volg mij dan op Pinterest, Instagram, Facebook of Bloglovin.

Champignon-walnoottaartjes_3

Bewaren

Bewaren